Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje mikrobnih asocijacija u tradicionalnim fermentiranim kobasicama

Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Elefetherios Drosinos orcid id orcid.org/0000-0002-6062-1701 ; Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-11855 Athens, Greece
Faruk Čaklovica ; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, BA-71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Luca Cocolin orcid id orcid.org/0000-0003-4799-7074 ; University of Udine, Dipartimento di Scienze degli Alimenti, via Marangoni 97, IT-33100 Udine, Italy
Judith Gasparik-Reichardt ; Hungarian Meat Research Institute, Gubacsi út 6/b, HU-1097 Budapest, Hungary
Slavica Vesković ; Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Kaćanskog 13, RS-11000 Beograd, Srbija


Puni tekst: engleski pdf 101 Kb

str. 93-106

preuzimanja: 970

citiraj


Sažetak

Predmet su ispitivanja bile fermentirane kobasice proizvedene u zemljama zapadne i jugoistočne Europe, tj. u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji. Kobasice su proizvedene u lokalnim mesnim industrijama, na tradicionalan način bez upotrebe starter-kultura. Uzorci su sakupljani iz tri proizvodne serije, i to nultog dana te nakon 2, 4, 7, 14 i 28 dana. Mikrobiološki su analizirane sirovine (meso i masno tkivo), ovici i aditivi (šećer, mješavina začina i sol), te gotovi proizvodi. Iz sve tri proizvodne serije fermentiranih kobasica iz svake od zemalja izolirano je 150 sojeva bakterija mliječne kiseline i 150 sojeva koagulaza-negativnih koka. Biokemijske karakteristike izoliranih mikroorganizama određivane su pomoću API-sustava (bioMérieux), odnosno API 50 CHL i API® Staph. Identifikacija svih sojeva provedena je pomoću računalnog programa APILAB Plus. Sa gledišta higijenske ispravnosti gotovih proizvoda značajno je da nisu pronađene bakterije Listeria monocytogenes, Salmonella spp. i Staphylococcus aureus. U svim fazama ispitivanja prevladavali su laktobacili i stafilokoki.

Ključne riječi

autohtone fermentirane kobasice; mikroflora

Hrčak ID:

22233

URI

https://hrcak.srce.hr/22233

Datum izdavanja:

14.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.926 *