Izvorni znanstveni članak
Usporedba znanja, prehrambenog ponašanja i unosa mlijeka i mliječnih proizvoda djece školske dobi s obzirom na spol i dob
Irena Colić Barić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi osim tradicionalnih hranjivih sastojaka
sadrže i tvari koje povoljno utječu na zdravlje. Cilj ovog rada bio je utvrditi učestalost i vrste namirnica koje konzumiraju djeca, te način odabira navedenih proizvoda s obzirom na dob i spol. Istraživanjem je obuhvaćeno 234 zdrave djece dobi 10-11 godina i 14-15 godina iz dvije osnovne škole u Zagrebu. Unutar navedenog broja djece uravnotežen je bio broj s obzirom na dob i spol. Dijetetički podaci prikupljeni su pomoću posebno priređenih upitnika o učestalosti konzumiranja (FFQ) namirnica iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Pomoću dodatnog upitnika prikupljeni su neki antropometrijski parametri (tjelesna masa i visina), te preferencije, prehrambeno ponašanje i stupanj prehrambene edukacije vezane uz mlijeko i mliječne proizvode. Dobiveni rezultati ukazuju na statistički značajnu razliku (p<0,05) u konzumiranju mlijeka među djecom s obzirom na spol, ali ne i dob. Od ukupnog broja djece 91 % konzumira mlijeko, prosječno 2,3 šalice na dan. Sokovi, gazirana pića i slični napici češće se konzumiraju od mlijeka. Puding i sladoled imaju najveću frekvenciju konzumiranja od proizvoda iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Ipak, učestalost konzumiranja namirnica iz ove skupine statistički se značajno ne razlikuje s obzirom na dob i spol. Djeca uglavnom konzumiraju svježe mlijeko (68,7%). Djevojčice dobi 14-15 godina konzumiraju light mlijeko ( ≤1,6 % m.m.) više od svojih vršnjaka i mlađe djece. 86 % djece je dobro informirano o prehrambenim činjenicama vezanim za mlijeko i mliječne proizvode i uglavnom su educirani od strane roditelja. Od antropometrijskih parametara statistički značajna razlika (p<0,05) utvrđena je za visinu, s obzirom na spol samo među starijom djecom, te za visinu, tjelesnu masu i BMI s obzirom na dob.
Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; djeca; prehrambene navike; učestalost
Hrčak ID:
1786
URI
Datum izdavanja:
8.1.2001.
Posjeta: 3.207 *