Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.3.2677
Kemijske komponente kvalitete zrna sh2 genotipova kukuruza šećerca (Zea mays L. saccharata Sturt.) u ovisnosti o roku berbe
Sanja ŠPOLJARIĆ MARKOVIĆ
; Centre for Seed and Seedlings, Croatian Agency for Agriculture and Food, 31000 Osijek, Croatia
Tatjana LEDENČAN
; Department of Maize Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Marija VILJEVAC VULETIĆ
; Department Agrochemical Laboratory, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Vlatko GALIĆ
; Department of Maize Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Antun JAMBROVIĆ
; Department of Maize Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Zvonimir ZDUNIĆ
; Department of Maize Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Domagoj ŠIMIĆ
; Department of Maize Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, 31000 Osijek, Croatia
Zlatko SVEČNJAK
; Department of Field Crops, Forage and Grassland, University of Zagreb Faculty of Agriculture, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Voda u zrnu (KW) i ukupni topivi šećeri (TSS) su glavne komponente okusa kukuruza šećerca, dok ukupni karotenoidi (TC), ukupni fenoli (TP) i antioksidacijska aktivnost (AA) doprinose njegovim zdravstvenim benefitima. Glavni cilj bio je utvrditi utjecaj genotipa, rokova berbe i godine na kemijske komponenete kvalitete zrna shrunken (sh2) kukuruza šećerca. Devet sh2 genotipova brano je u trodnevnim intervalima od 20. do 32. dana nakon oplodnje (DAP) kroz dvije
godine. Vegetacijska sezona značajno je utjecala samo na TC i TP. Utvrđene su značajne razlike između genotipova za KW (75.3 - 77.4%), TTS (282.4 - 343.2 mg/g), TC (9.3 - 15.7 µg/g), TP (243.6 - 289.4 mg GEA/100 g) i AA (74.6 - 83.6% inhibicije). Utjecaj roka berbe i interakcije genotipa s rokom berbe, bio je značajan za sva svojstva. U odnosu na 20. DAP, KW i TSS su se smanjili, dok su TC, TP i AA imali tendenciju porasta u kasnijim rokovima berbe. Na osnovu KW, genotipovi OS 5Esh i Overland su produžili rokove berbe do 29. DAP. Nasuprot tome, optimalni rok berbe za genotip OS 244sh završio je na 20. DAP. Produženi period berbe za genotip Overland rezultirao je značajnim povećanjem TC (62.8%), TP (12.1%) i AA (12.4%).
Ključne riječi
kukuruz šećerac; topivi šećeri; karotenoidi; fenoli; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
244307
URI
Datum izdavanja:
29.9.2020.
Posjeta: 1.487 *