Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.58.03.20.6557

Inkapsulacija i kinetika degradacije bioaktivnih spojeva iz ljuske slatkog krumpira tijekom skladištenja

Vanja Šeregelj ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Gordana Ćetković ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Jasna Čanadanović-Brunet ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Vesna Tumbas Šaponjac ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Jelena Vulić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Slađana Stajčić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia


Puni tekst: hrvatski pdf 381 Kb

str. 314-324

preuzimanja: 194

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 381 Kb

str. 314-324

preuzimanja: 238

citiraj


Sažetak

Pozadina istraživanja. Svrha je ovog istraživanja bila procijeniti mogućnost korištenja ljuske slatkog krumpira kao izvora bioaktivnih spojeva. Ispitan je utjecaj otapala (acetona i smjese acetona i etanola) na učinkovitost ekstrakcije ukupnih karotenoida i polifenola iz gomolja, mesa i ljuske slatkog krumpira. Ekstrakt ljuske slatkog krumpira isticao se dobrom antioksidativnom aktivnošću, pa je odabran za inkapsulaciju pomoću sušenja raspršivanjem i liofilizacije.
Eksperimentalni pristup. Inkapsulacija je učinkovita metoda poboljšavanja stabilnosti fitokemikalija zadržavanjem aktivne komponente unutar nosača. U ovom su radu tehnike sušenja raspršivanjem i liofilizacijom upotrijebljene za poboljšanje stabilnosti bioaktivnih spojeva (karotenoida i polifenola), uz korištenje proteina sirutke kao nosača. Glavne prednosti primjenjenih metoda u odnosu na ostale tehnike inkapsulacije su jednostavnost, kontinuitet, efikasnost, dostupnost i primjenjivost.
Rezultati i zaključci. Na osnovi rezultata fizičko-kemijske karakterizacije može se zaključiti da su tehnikom sušenja raspršivanjem dobivene čestice inkapsulata manjih dimenzija, s boljim svojstvima protočnosti i boljom učinkovitosti inkapsulacije karotenoida. Retencija inkapsuliranih i neinkapsuliranih bioaktivnih spojeva praćena je tijekom skladištenja na dnevnoj svjetlosti i u mraku. Uvjeti skladištenja utjecali su na retenciju karotenoida, dok je veća brzina degradacije karotenoida zamijećena u svim uzorcima skladištenim na dnevnoj svjetlosti. Fenolni spojevi imali su veću retenciju u svim ispitanim uzorcima. Kinetički parametri degradacije sugeriraju da je dulji rok trajanja inkapsuliranog ekstrakta postignut sušenjem raspršivanjem, te da je ta metoda dobra za stabilizaciju ispitanih bioaktivnih spojeva.
Novina i znanstveni doprinos: Ovo istraživanje pokazuje da sušenje raspršivanjem i upotreba ljuske slatkog krumpira imaju velik potencijal za razvoj funkcionalnih dodataka hrani s poboljšanim hranjivim i bioakivnim svojstvima, te ljepšom bojom proizvoda.

Ključne riječi

ljuska slatkog krumpira; bioaktivni spojevi; inkapsulacija; stabilnost tijekom skladištenja; kinetika degradacije

Hrčak ID:

245681

URI

https://hrcak.srce.hr/245681

Datum izdavanja:

30.10.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.064 *