Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izolacija lizozima iz bjelanjka kokošjeg jajeta magnetskom kationskom izmjenom

Ivo Safarik orcid id orcid.org/0000-0002-3108-7319 ; Department of General Biology, Faculty of Biological Sciences, University of South Bohemia, Branisovska 31, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic
Zdenka Sabatkova ; Department of Biomagnetic Tehniques, Institute of Systems Biology and Ecology, Academy of Sciences, Na Sadkach 7, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic
Oldrich Tokar ; Iontosorb, Anezky Ceske 657/33, CZ-40007 Usti nad Labem, Czech Republic
Mirka Safarikova ; Department of Biomagnetic Tehniques, Institute of Systems Biology and Ecology, Academy of Sciences, Na Sadkach 7, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic


Puni tekst: engleski pdf 201 Kb

str. 355-359

preuzimanja: 4.006

citiraj


Sažetak

Dva magnetska kationska izmjenjivača od celuloznih vlakana velike poroznosti (Iontosorb MG CM 100 i Iontosorb MG SHP 100) upotrijebljena su da bi se jednostavno izolirao lizozim iz nerazrijeđenoga kokošjeg jajeta. U oba slučaja dobiven je lizozim velike čistoće (>96 %) čija je specifična aktivnost slična onoj komercijalnih lizozima. Kationski izmjenjivač na bazi karboksimetila imao je veću sposobnost adsorpcije lizozima (maksimalni kapacitet adsorpcije bio je 138 mg/mL). Nakon izdvajanja lizozima, bjelanjak se i dalje može upotrijebiti.

Ključne riječi

bjelanjak kokošjeg jajeta; lizozim; magnetska separacija; kationski izmjenjivač od celuloznih vlakana

Hrčak ID:

23092

URI

https://hrcak.srce.hr/23092

Datum izdavanja:

13.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.547 *