Izvorni znanstveni članak
Izolacija lizozima iz bjelanjka kokošjeg jajeta magnetskom kationskom izmjenom
Ivo Safarik
orcid.org/0000-0002-3108-7319
; Department of General Biology, Faculty of Biological Sciences, University of South Bohemia, Branisovska 31, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic
Zdenka Sabatkova
; Department of Biomagnetic Tehniques, Institute of Systems Biology and Ecology, Academy of Sciences, Na Sadkach 7, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic
Oldrich Tokar
; Iontosorb, Anezky Ceske 657/33, CZ-40007 Usti nad Labem, Czech Republic
Mirka Safarikova
; Department of Biomagnetic Tehniques, Institute of Systems Biology and Ecology, Academy of Sciences, Na Sadkach 7, CZ-37005 Ceske Budejovice, Czech Republic
Sažetak
Dva magnetska kationska izmjenjivača od celuloznih vlakana velike poroznosti (Iontosorb MG CM 100 i Iontosorb MG SHP 100) upotrijebljena su da bi se jednostavno izolirao lizozim iz nerazrijeđenoga kokošjeg jajeta. U oba slučaja dobiven je lizozim velike čistoće (>96 %) čija je specifična aktivnost slična onoj komercijalnih lizozima. Kationski izmjenjivač na bazi karboksimetila imao je veću sposobnost adsorpcije lizozima (maksimalni kapacitet adsorpcije bio je 138 mg/mL). Nakon izdvajanja lizozima, bjelanjak se i dalje može upotrijebiti.
Ključne riječi
bjelanjak kokošjeg jajeta; lizozim; magnetska separacija; kationski izmjenjivač od celuloznih vlakana
Hrčak ID:
23092
URI
Datum izdavanja:
13.12.2007.
Posjeta: 5.547 *