Izvorni znanstveni članak
Spektrofotometrijska metoda određivanja triptofana iz hidrolizata proteina
Jiaoyan Ren
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Mouming Zhao
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Jinshui Wang
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Chun Cui
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Bao Yang
; College of Light Industry and Food Science, South China University of Technology, Guangzhou, CN-510640 Guangdong, PR China
Sažetak
Razvijena je nova metoda određivanja udjela triptofana u hidrolizatima proteina. Kao reagens upotrijebljen je difenilamin-sulfonat, koji reakcijom s natrijevim nitritom u mediju sa sulfatnom kiselinom oksidira u difenilbenzidin-sulfonsku kiselinu. Nestabilan proizvod oksidacije brzo reagira s natrijevim nitritom te nastaje diazotizirani intermedijer. Spajanjem diazotiziranog intermedijera s triptofanom nastaje produkt ružičaste boje koji je barem 1 sat stabilan na sobnoj temperaturi. Taj obojeni produkt ima apsorpcijski maksimum pri 522 nm i molarni apsorpcijski koeficijent od 8900 L/(mol·cm), te se ponaša u skladu s Beerovim zakonom u rasponu od 0,30 do 12 µg/mL. Ova se metoda primjenjuje za analizu udjela triptofana u hidrolizatima proteina amura, te je uspoređena s visokotlačnom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC). Nije primijećena značajna razlika (p<0,05) između rezultata tih dviju metoda. Spektrofotometrijska metoda određivanja triptofana je jednostavnija, brža i preciznija od ranije korištenih metoda.
Ključne riječi
hidrolizati proteina; triptofan; spektrofotometrija; difenilamin
Hrčak ID:
23094
URI
Datum izdavanja:
13.12.2007.
Posjeta: 7.410 *