Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2020.016
Dihidroksistearinska kiselina (DHSA) visokog prinosa temeljena na kinetičkom modelu iz epoksidiranog palmina ulja
Mohd Jumain Jalil
orcid.org/0000-0001-5205-4287
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, Kampus Permatang Puah, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang
Khairul Azhar Kamal
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, Kampus Permatang Puah, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang
Aliff Farhan Bin Mohd Yamin
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, Kampus Permatang Puah, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang
Intan Suhada Azmi
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi Mara Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang, 81 750 Masai, Johor
Mohamad Hasni Hassan
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, Kampus Permatang Puah, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang
Abdul Rani Hidayu
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi Mara Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang, 81 750 Masai, Johor
Kamariah Noor Ismail
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 40 450 Shah Alam, Selangor
Sažetak
Posljednjih godina studije povezane s epoksidacijom masnih kiselina izazvale su veliko zanimanje zbog sve veće potražnje za ekološki prihvatljivim epoksidima dobivenim iz biljnih ulja. Iz reakcije epoksidacije dolazi do nuspojave koja uključuje epoksid i vodu. Tom reakcijom nastaje nusproizvod – dihidroksistearinska kiselina (C18H36O4, DHSA). DHSA jedan je od kemijskih prekursora u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Stoga je razvijen kinetički model za određivanje optimiranog procesa epoksidacije i koncentracije DHSA, gdje je identificirana svaka od reakcija. Dobiveni parametri kinetičke brzine, k bili su: k11 = 6,6442, k12 = 11,0185, k21 = 0,1026 za epoksidacijsku palmino-oleinsku kiselinu i k41 = 0,0021, k51 = 0,0142 u procesu razgradnje. Minimalna pogreška simulacije bila je 0,0937. Uz to, optimizacija prinosa DHSA provedena je Taguchijevom metodom, a dobiveni optimalni uvjeti su molarni omjer nezasićenja H2O2/oleinske kiseline – OA 1 : 1 (razina 2), molarni omjer nezasićenja mravlje kiseline – FA/OA 0,5 : 1 (razina 1), temperatura 35 °C (razina 1) i brzina miješanja 100 o min–1 (razina 1). Pod tim se uvjetima može postići visok prinos DHSA.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
epoksidacija; kinetika; MATLAB; DHSA; Taguchi
Hrčak ID:
250595
URI
Datum izdavanja:
24.1.2021.
Posjeta: 1.774 *