Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.82.1-2.1

UTJECAJ RAZLIČITIH OBLIKA ZRNA PŠENICE NA HEKTOLITARSKU MASU

Željko Jukić orcid id orcid.org/0000-0001-9652-6119 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Pospišil orcid id orcid.org/0000-0001-8338-1483 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tihomir Radiček ; student na Agronomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karmen Jukić ; BELJE plus d.o.o. PC TSH PJ Mlin Križevci, Bjelovarska 10, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 980 Kb

str. 3-16

preuzimanja: 322

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 980 Kb

str. 3-16

preuzimanja: 318

citiraj


Sažetak

Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u nekim fizikalnim svojstvima pšenice kada se zrna razlikuju prema debljini, a istraživanje je provedeno u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci u 2012. godini. Za potrebe istraživanja, uzorci zrna ručno su uzeti tijekom transportiranja zrna iz skladišnog prostora u mlinsku čistionicu i neposredno prije početka mljevenja zrna (prije 1. krupljenja). Prosijavanjem zrna na sitima, dobivene su četiri frakcije zrna prema debljini (F1 > od 3,0 mm; F2 > od 2,5 mm; F3 > od 2,25 mm i F4 > od 2,0mm). Najviše zrna u postotku utvrđeno je u F2 (debljina zrna > 2,5 mm) kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice (60,82%) tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja (62,93%). Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od F1 prema F4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Iako je prosječna masa 1000 zrna bila veća u F1, u odnosu na F2, razlike u hektolitarskoj masi između F1 i F2 bile su neznatne, kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja. Iako u ovom istraživanju nije određen prinos brašna u frakcijama zrna, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u frakcijama 1 i 2 u odnosu na frakcije 3 i 4.

Ključne riječi

debljina zrna; frakcije zrna; hektolitarska masa; pšenica

Hrčak ID:

254437

URI

https://hrcak.srce.hr/254437

Datum izdavanja:

25.2.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.053 *