Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Iskustvo članova Kluba liječenih ovisnika o alkoholu tijekom potpunog zatvaranja u vrijeme pandemije Covid-19

Sara Kosić orcid id orcid.org/0000-0002-0180-0232 ; Centar za pružanje usluga u zajednici „Izvor”, Selce, Hrvatska
Petar Šajfar ; Studij Socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 60 Kb

str. 95-96

preuzimanja: 87

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 187 Kb

str. 93-120

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

U kontekstu aktualnih zbivanja povezanih s proglašavanjem pandemije mnogi stručnjaci u području rada s osobama s problemima alkoholizma nastoje tragati za drugačijim vidom pružanja podrške liječenim ovisnicima. Smisao postojanja klubova liječenih ovisnika je ponuditi liječenje u zajednici grupnim pristupom. Zbog epidemioloških mjera, u prvom redu, nemogućnosti kretanja i okupljanja, grupni rad nije bilo moguće provoditi. Stoga, ovaj rad obrađuje važnu temu u kontekstu održavanja nastavka liječenja i procesa resocijalizacije liječenih ovisnika o alkoholu i pružanja podrške u vremenima pandemije kada je dostupnost stručne i grupne podrške ograničena. Glavni cilj istraživanja bio je dobivanje uvida u iskustva osoba s problemima ovisnosti koje
su uključene u tretman liječenja u okviru kluba liječenih ovisnika tijekom potpunog zatvaranja, tzv. lock down-a. Istraživačkim pitanjima nastojalo se dobiti uvid ispitanika u njihovu percepciju same pojave corona virusa, način adaptiranja na novonastale okolnosti i promjene u svakodnevnom životu te izvore podrške u održavanju apstinencije kada su svi ostali mehanizmi formalne podrške u mirovanju. U istraživanju se koristio kvalitativni pristup budući da je riječ o temi koja zahtijeva osobni pristup istraživača kao i detaljnije opisivanje pojedinih životnih situacija i iskustava ispitanika u nesvakidašnjim okolnostima,koristila se metoda polustrukturiranog dubinskog intervjua s višekratnom provedbom. S obzirom na specifičnost pandemijske krize i novih uvjeta koji ograničavaju kontakte istraživanje se provelo individualno i telefonom.
Rezultati istraživanja pokazuju da svi ispitanici prihvaćaju sve ograničavajuće mjere i drže se epidemioloških uputa, pokazuju poteškoće u nošenju s negativnim vijestima o broju umrlih i zaraženih te iskazuju zabrinutost radi egzistencijalne nesigurnosti.
Također, rezultati pokazuju važnost koju grupa ima i u vremenima u kojima se ne može sastajati. Ispitanici iskazuju veliku brigu i za kolektivno preživljavanje njih kao grupe. Rezultati upućuju da je ispitanicima važno da su im terapeut odnosno ostali članovi grupe stoje na raspolaganju u slučaju apstinencijskih kriza. Također, rezultati su pokazali da ispitanici nisu primijetili značajnije promjene u svakodnevici u odnosu na vrijeme prije proglašenja potpunog zatvaranja. Najveći broj ispitanika naveo je samopodršku kao ključnu u smislu osobnog traganja za motivacijom i otkrivanja smisla apstiniranja, oslanjanje na vlastite snage, usvajanje pravila grupe i izvan grupe, prepoznavanje okidača i proživljeno iskustvo. Neki su kao izvor podrške naveli radnookupacijske aktivnosti i obiteljsku podršku.

Ključne riječi

osobe s problemima ovisnosti o alkoholu i Covid-19, liječenje u klubovima tijekom potpunog zatvaranja, resocijalizacija, percepcija corona virusa, adaptacija na promjene u svakodnevici, izvori podrške, grupna kohezija

Hrčak ID:

255980

URI

https://hrcak.srce.hr/255980

Datum izdavanja:

20.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.142 *