Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelovanje visokih doza vitamina C, E i beta karotina u hrani svinja na kakvoću polovica i mesa

Eva Hanczakowska
Małgorzata Świątkiewicz
Jerzy Urbańczyk


Puni tekst: engleski pdf 70 Kb

str. 171-177

preuzimanja: 793

citiraj


Sažetak

Pokus je izveden na 64 križane svinje [♀ (♀Poljski landras x ♂Poljski veliki bijeli) x ♂Pietrain] da se ustanovi djelovanje prirodnih antioksidanata (vitamina E, C i beta karotina) na proizvodnost, kakvoću mesa i neke biokemijske pokazatelje u krvi.
Svinje su tovljene od otprilike 60 kg tjelesne težine do oko 112 kg. Sve su svinje hranjene istim obrocima (PT2) kojima su dodavani razni vitamini (250 mg/kg hrane): vitamin C (skupina II) i vitamin E (skupina III) i beta karotin (skupina IV). Skupina I (kontrolna) nije dobivala dodatke.
Upotreba visokih doza vitamina C, E i beta karotina u obro¬cima svinja pozitivno je djelovala na dnevni prirast i konverziju hrane po kg prirasta težine. Vitamin C bio je najmanje djelotvoran, dok je vitamin E imao najveći učinak na kakvoću mesa. Dodatak vitamina E poboljšao je oksidacijsku stabilnost mesa u većoj mjeri od vitamina C. Beta karotin se pokazao nedjelotvornim, osobito u mesu čuvanom 6 mjeseci.
Upotrijebljeni vitamini smanjili su kolesterol u slabinama i poboljšali sposobnost zadržavanja vode u mesu.

Ključne riječi

hranidba svinja; vitamin C; vitamin E; beta karotin; kakvoća mesa

Hrčak ID:

2174

URI

https://hrcak.srce.hr/2174

Datum izdavanja:

5.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.832 *