Skip to the main content

Preliminary communication

Hrvatski nacionalni identitet u kontekstu odgojno-obrazovnog djelovanja u inozemstvu

Rona Bušljeta Kardum orcid id orcid.org/0000-0002-7158-0044 ; Fakultet hrvatskih studija, Zagreb, Hrvatska
Mateja Župančić ; Elektrostrojarska obrtnička škola, Zagreb, Hrvatska
Mara Plaza Leutar ; Ministarstvo znanosti iobrazovanja, Služba za posebne programe i strategije, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 361 Kb

page 75-99

downloads: 760

cite


Abstract

Hrvatska nastava u inozemstvu predstavlja jedan od ključnih čimbenika očuvanja hrvatskoga nacionalnoga identiteta o kojem skrbi Republika Hrvatska. Unatoč tomu, malo je radova posvećeno analizi u kojoj se mjeri i kako se hrvatski nacionalni identitet oblikuje u okvirima hrvatske nastave u inozemstvu.
Pojam nacionalnoga identiteta je vrlo širok, a u ovom ćemo radu objasniti nacionalni identitet imajući u vidu odgojno-obrazovni kontekst.
Sadržaji odgojno-obrazovnog djelovanja u inozemstvu određeni su temeljnim dokumentom – Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu. Budući da se na temelju tog Kurikuluma mogu iščitati ciljevi i sadržaji odgojno-obrazovnog djelovanja, pomoću izdvojenih sastavnica hrvatskoga nacionalnoga identiteta koje se mogu vezati uz proces poučavanja i učenja, analizirat ćemo Kurikulum hrvatske nastave u inozemstvu kako bismo spoznali u kojoj mjeri je hrvatska nastava u inozemstvu usmjerena očuvanju hrvatskoga nacionalnoga identiteta.
Rezultati provedene analize mogli bi poslužiti kao referentna točka za buduća istraživanja kojima bi se analizirala hrvatska nastava u inozemstvu iz perspektive učenika, ali i učitelja i roditelja te resornog ministarstva Republike Hrvatske.

Keywords

hrvatski nacionalni identitet; hrvatska nastava u inozemstvu; kurikul; obrazovanje; odgoj

Hrčak ID:

259417

URI

https://hrcak.srce.hr/259417

Publication date:

15.6.2021.

Visits: 1.274 *