Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razlike u kemijskom sastavu i antioksidacijskoj sposobnosti različitih genotipova himalajske maslinice (Elaeagnus umbellate Thunb.)

Shiow Y. Wang ; Fruit Laboratory, Beltsville Agricultural Research Center, Agricultural Research Service, US Department of Agriculture, Beltsville, Maryland, 20705-2350, USA
Ingrid M. Fordham ; Fruit Laboratory, Beltsville Agricultural Research Center, Agricultural Research Service, US Department of Agriculture, Beltsville, Maryland, 20705-2350, USA


Puni tekst: engleski pdf 137 Kb

str. 402-409

preuzimanja: 1.397

citiraj


Sažetak

Ocijenjena je kakvoća plodova, udio fenola, karotenoida, antioksidansa, te antioksidativna sposobnost i aktivnost enzima u plodovima šest genotipova himalajske maslinice (Elaeagnus umbellate Thunb.); Brilliant Rose, Delightful, Jewel, Natural 1, Natural 2 i Sweet N Tart. Udio topljivih tvari, titracijska kiselost, te udio ukupnih karotenoida i fenola ovisio je o genotipu ploda. Udio topljivih tvari iznosio je od 10,6 do 18,4 %, dok je titracijska kiselost bila od 0,79 do 1,29 %. Najviše topljivih tvari sadržavao je genotip Jewel, a najveću titracijsku kiselost imao je genotip Sweet N Tart. U plodu himalajske maslinice najveći je udio fruktoze i glukoze, dok je jabučna kiselina dominantna organska kiselina. Kultivari Jewel i Sweet N Tart imaju najviše šećera i organskih kiselina. Himalajska maslinica sadrži spojeve koji imaju izrazitu sposobnost uklanjanja slobodnih radikala poput 2,2-di(4-tert-oktilfenil)-1-pikrilhidrazil (DPPH˙), diamonijeve soli 2,2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS˙+), peroksilnog radikala (ROO˙), superoksidnog radikala (O2˙-) i hidroksilnog radikala (˙OH) te singletnog kisika (¹O2). U plodovima himalajske maslinice aktivni su i antioksidativni enzimi, kao što su glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, superoksid-dismutaza, askorbat-peroksidaza, dehidroaskorbat-reduktaza i monodehidroaskorbat-reduktaza. Od šest ispitanih genotipova Brilliant Rose i Jewel imali su najveći udio antioksidansa i najjaču antioksidativnu enzimsku aktivnost.

Ključne riječi

himalajska maslinica; kakvoća plodova; antioksidativna sposobnost; antioksidativna aktivnost enzima

Hrčak ID:

23990

URI

https://hrcak.srce.hr/23990

Datum izdavanja:

13.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.134 *