Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj gnojidbe na prinose ozimog graška u smjesi s pšenicom

Darko Uher


Puni tekst: hrvatski pdf 159 Kb

str. 189-206

preuzimanja: 403

citiraj


Sažetak

Trogodišnjim istraživanjima (1995. do 1998.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (31 kvržica/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0,160 g/biljci). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 1993 kg ha-1 (kontrola) do 2426 kg ha-1 (bakterizacija). Prosjećni prinosi zrna pšenice iznosili su od 1896 kg ha-1 (kontrola) do 2960 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi zrna ozime smjese graška i pšenice su iznosili od 3889 kg ha-1 (kontrola) do 5207 kg ha-1 (prihrana dušikom). Najveći broj mahuna (12,3) i zrna po biljci graška (44,0) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (115,7 g) i masa zrna po biljci graška (5,09 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2.

Ključne riječi

bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos zrna graška; prinos zrna pšenice; prinos zrna ozime smjese graška i pšenice

Hrčak ID:

2368

URI

https://hrcak.srce.hr/2368

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.404 *