Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.33128/ag.82.5-6.5
Promjene sastava i sadržaja polifenolnih spojeva u listovima crnih sorata tijekom pojedinih fenofaza
Željko Andabaka
orcid.org/0000-0002-2129-9588
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Filip Jakobović
; student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner
orcid.org/0000-0003-4598-2207
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić
orcid.org/0000-0003-1663-7527
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten
orcid.org/0000-0002-3396-1276
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Štambuk
orcid.org/0000-0001-5480-6737
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz
orcid.org/0000-0001-6773-5309
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Šeparović
orcid.org/0000-0001-6431-0161
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan
orcid.org/0000-0003-2962-2922
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Fenolni spojevi predstavljaju sekundarne biljne metabolite koji imaju vrlo važnu fiziološku i morfološku ulogu u rastu i reprodukciji biljke pružajući joj i zaštitu protiv patogena i predatora. Cilj ovoga istraživanja je dobiti pregled promjena u sastavu i sadržaju fenolnih spojeva odnosno flavonola, flavanola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina prisutnih u listovima četiri različite crne sorte vinove loze. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Dobivenim rezultatima utvrđena je značajna varijabilnost u masenim udjelima fenolnih spojeva između sorata po pojedinim terminima uzorkovanja, kao i značajna varijabilnost u sadržaju fenolnih spojeva unutar iste sorte tijekom različitih termina uzorkovanja.
Ključne riječi
vinova loza; list; fenolni spojevi; crne sorte; tekućinska kromatografija
Hrčak ID:
264690
URI
Datum izdavanja:
30.9.2021.
Posjeta: 1.440 *