Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Statističko optimiranje proizvodnje α-galaktozidaze submerznim uzgojem aktinomicete Streptomyces griseoloalbus primjenom metodologije odzivnih površina

Grace Sathyanesan Anisha ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Rajeev Kumar Sukumaran ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Parukuttyamma Prema ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India


Puni tekst: engleski pdf 253 Kb

str. 171-177

preuzimanja: 1.692

citiraj


Sažetak

Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja α-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju α-galaktozidaze. Od jedanaest ispitanih faktora, na proizvodnju enzima bitno su utjecali salinitet, koncentracija magnezijeva sulfata i temperatura. Optimalne vrijednosti tih varijabli i njihovo uzajamno djelovanje na proizvodnju enzima određeno je primjenom Box-Behnken statističkog plana. Međusobnim utjecajem saliniteta i koncentracije magnezijeva sulfata poboljšana je proizvodnja α-galaktozidaze, za razliku od temperature čiji utjecaj nije ovisio o ta dva faktora. Primjenom takva postupka proizvodnja α-galaktozidaze povećana je sa 17 na 50 U/mL.

Ključne riječi

α-galaktozidaza; metodologija odzivnih površina; Streptomyces griseoloalbus; submerzni uzgoj

Hrčak ID:

24404

URI

https://hrcak.srce.hr/24404

Datum izdavanja:

13.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.843 *