Izvorni znanstveni članak
Statističko optimiranje proizvodnje α-galaktozidaze submerznim uzgojem aktinomicete Streptomyces griseoloalbus primjenom metodologije odzivnih površina
Grace Sathyanesan Anisha
; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Rajeev Kumar Sukumaran
; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Parukuttyamma Prema
; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, IN-695 019 Trivandrum, India
Sažetak
Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja α-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju α-galaktozidaze. Od jedanaest ispitanih faktora, na proizvodnju enzima bitno su utjecali salinitet, koncentracija magnezijeva sulfata i temperatura. Optimalne vrijednosti tih varijabli i njihovo uzajamno djelovanje na proizvodnju enzima određeno je primjenom Box-Behnken statističkog plana. Međusobnim utjecajem saliniteta i koncentracije magnezijeva sulfata poboljšana je proizvodnja α-galaktozidaze, za razliku od temperature čiji utjecaj nije ovisio o ta dva faktora. Primjenom takva postupka proizvodnja α-galaktozidaze povećana je sa 17 na 50 U/mL.
Ključne riječi
α-galaktozidaza; metodologija odzivnih površina; Streptomyces griseoloalbus; submerzni uzgoj
Hrčak ID:
24404
URI
Datum izdavanja:
13.6.2008.
Posjeta: 2.843 *