Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.47960/2303-8616.2021.14.59

SINDROM SAGORIJEVANJA MEDICINSKIH SESTARA U DOMU ZDRAVLJA MOSTAR ZA VRIJEME COVID-19 PANDEMIJE

Katarina Tomić ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH


Puni tekst: hrvatski pdf 246 Kb

str. 59-66

preuzimanja: 637

citiraj


Sažetak

UVOD: Poziv medicinske sestre svrstan je u visoko stresne profesije i s velikim rizikom za razvoj sindrom sagorijevanja s obzirom na visoku odgovornost prema ljudskom životu i zdravlju, ali i izloženosti različitim stresogenim faktorima na radnom mjestu. Sindrom sagorijevanja kod medicinskih sestara u Domu zdravlja Mostar za vrijeme pandemije koronavirusne bolesti 2019 (engl. Coronavirus disease 2019, COVID-19) nije istražen.
CILJ: Utvrditi učestalost i intenzitet sindroma sagorijevanja i prisutnost psihosocijalnih rizika na radnom mjestu u medicinskih sestara za vrijeme COVID-19 pandemije.
METODE: Istraživanje je provedeno u svibnju 2020. godine kod 37 medicinskih sestara koji su zaposleni u Domu zdravlja Mostar. Za prikupljanje podataka korišten je sociodemografski upitnik namjenski sačinjen za ovo istraživanje i samokreirani upitnik za procjenu razine sagorijevanja.
REZULTATI: Statistički značajno najveći broj medicinskih sestara smatra da može ispuniti zahtjeve svojih nadređenih, da se rijetko ne slažu s načinom obavljanja poslova, da ih nadređeni nikad previše ne kontrolira prilikom obavljanja poslova te da nikad ne moraju obavljati nekoliko poslova istovremeno. Statistički značajno najveći broj medicinskih sestara nije doživjelo neugodne prijetnje kolega i obavljanje teških fizičkih poslova na neprimjeren način. Statistički značajno najveći broj medicinskih sestra se boje za dobivanje otkaza te smatraju da je ritam rada prebrz za vrijeme pandemije COVID-19.
ZAKLJUČAK: Za vrijeme COVID-19 pandemije zabilježena je prisutnost sindroma sagorijevanja kod medicinskih sestara.

Ključne riječi

Stres; sindrom sagorijevanja; posao; medicinska sestra

Hrčak ID:

267275

URI

https://hrcak.srce.hr/267275

Datum izdavanja:

30.11.2021.

Posjeta: 1.232 *