Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.26.3.6

Sofija (Sonja) Škrobe (Krasica, 8. veljače 1919. – Karlovac, 28. listopada 2002.)

Snježana Mirilović orcid id orcid.org/0000-0002-4518-1162 ; Opća bolnica Karlovac, Andrije Štampara 3, 47 000 Karlovac, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 826 Kb

str. 200-208

preuzimanja: 215

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 826 Kb

str. 200-208

preuzimanja: 109

citiraj


Sažetak

Uvod: O povijesti sestrinstva u Karlovcu i podacima o školovanju i radu medicinskih sestara ima vrlo malo objavljenih radova. Većinom su ti radovi sastavni dio monografije bolnice i/ili organizacijskih jedinica zdravstvenih ustanova. Analizom pronađene povijesne građe u ovom radu pokušala se učiniti rekonstrukcija života, školovanja i rada medicinske sestre Sofije (Sonje) Škrobe.
Metode: Polazište za izradu rada bili su dokumenti pohranjeni u pismohrani Opće bolnice Karlovac, arhivskim fondovima i zbirkama Hrvatskog državnog arhiva (HDA) i usmeno svjedočanstvo kćeri Sofije (Sonje) Škrobe. Kao dopuna ovim izvorima korišteni su do sada objavljeni radovi.
Rezultati: Sofija (Sonja) Škrobe rođena je 8. veljače 1919. godine u Krasici. Završila je četiri razreda realne građanske škole u Karlovcu, dvije godine učiteljske domaćinske škole u Zagrebu i u doba punoljetnosti upisala i završila Školu za nudilje u Beogradu. Nakon položene službene prisege, dekretima nadležnih Ministarstava zdravstva i Oblasnih Narodnih odbora šalju je na rad na različita mjesta. Radila je u Zavodu za suzbijanje endemijskog sifilisa u Banjaluci, u Državnom domu za malu djecu u Zagrebu, Domu narodnog zdravlja u Karlovcu, Državnim dječjim kolonijama u Virju i Splitu, Antituberkuloznom dispanzeru u Dubrovniku te u Kotarskoj zdravstvenoj stanici u Karlovcu. Posljednjih deset godina prije umirovljenja radila je kao patronažna sestra u Karlovcu. Prema obrađenoj građi možemo pretpostaviti da je Sofija Škrobe prva civilna školovana medicinska sestra u Karlovcu. Umrla je u Karlovcu 28. listopada 2002. godine.
Zaključak: Uvidom u dosje Sofije Škrobe možemo pratiti njezin profesionalni put po mnogim zdravstvenim ustanovama sukladno tadašnjoj socijalno-zdravstvenoj politici. Istovremeno se dobio uvid u zdravstvena, socijalna i politička zbivanja u državama opisanog vremena. Medicinske su sestre zajedno s liječnicima obilazile pacijente po kućama i/ili pružale skrb u pokretnim ambulantama. Provodile su aktivnosti usmjerene na suzbijanje i liječenje, kroničnih i zaraznih bolesti, podizale nivo higijene kod stanovništva i provodile zdravstveno prosvjećivanje ljudi. Razvidno je koliko je taj rad tražio osobnih odricanja, bio popraćen teškim radnim uvjetima rijetko uzimajući u obzir privatni život zdravstvenih djelatnika. U radu su navedena mnoga imena i dokumenti koji mogu poslužiti kao poticaj na daljnja istraživanja ili kao dopuna i/ili korekcija ovom radu.

Ključne riječi

Sofija Škrobe; povijest sestrinstva; Karlovac; Škola za nudilje; patronažna sestra

Hrčak ID:

267927

URI

https://hrcak.srce.hr/267927

Datum izdavanja:

22.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 878 *