Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.25234/pv/13953

NAPUŠTENE I ZABORAVLJENE? NASILNA SMRT RANIJE ZLOSTAVLJANIH ŽENA U HRVATSKOJ

Dalida Rittossa orcid id orcid.org/0000-0002-1452-0838 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hahlić 6, 51000 Rijeka
Marissabell Škorić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hahlić 6, 51000 Rijeka


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 7-30

preuzimanja: 208

citiraj


Sažetak

Kako bi se jasno sagledali različiti aspekti nasilnih usmrćenja žena koje su prethodno bile zlostavljane, rad je sadržajno podijeljen u dva dijela.

U prvom dijelu rada dan je sažet prikaz rezultata najnovijih fenomenoloških istraživanja o nasilju koje rezultira lišenjem života uz objašnjenje zašto u takva istraživanja treba uključiti parametre vezane uz rodne razlike. Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da su žene većinom žrtve ubojstava u obiteljskom krugu i da smrtna posljedica predstavlja eskalaciju ranije pretrpljenog nasilja. Kako bi se pridonijelo daljnjem rasvjetljavanju obiteljskih ubojstava žena, u radu su analizirane različite definicije takvih ubojstava i naznačena jasna crta razgraničenja između pojma femicid i teškog ubojstva bliske osobe koju je počinitelj već ranije zlostavljao.
U drugom dijelu rada autorice analiziraju presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske u predmetima u kojima su počinitelji pravomoćno osuđeni za kazneno djelo teškog ubojstva bliske osobe koju su već ranije zlostavljali (članak 111. točka 3. Kaznenog zakona) u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1. lipnja 2020. godine. Istraživanje je prvenstveno bilo usmjereno na okolnost ranijeg zlostavljanja, posebice na odnos između žrtve i počinitelja, trajanje i učestalost zlostavljanja te reakciju okoline i nadležnih tijela kada su imali saznanja o zlostavljanju ili im je ono bilo prijavljeno.

Ključne riječi

femicid, teško ubojstvo, ranije zlostavljanje, bliska osoba, obiteljsko nasilje, sudska praksa

Hrčak ID:

269378

URI

https://hrcak.srce.hr/269378

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 623 *