Stručni rad
https://doi.org/10.15255/KUI.2021.005
Strukturna, fizikalno-kemijska i termička svojstva voštanog kukuruznog škroba modificiranog octenil sukcinil anhidridom
Amel Djori
; Materials and Environmental Laboratory, Faculty of Technology, University of Médéa, Ain D’Heb, 26 001 Médéa, Algeria
Nadji Moulai-Mostefa
; Materials and Environmental Laboratory, Faculty of Technology, University of Médéa, Ain D’Heb, 26 001 Médéa, Algeria
Sažetak
Ovaj rad imao je za cilj provesti detaljnu karakterizaciju strukturnih, fizikalno-kemijskih i termičkih svojstava voštanog kukuruznog škroba modificiranog octenil sukcinil anhidridom (OSA), poznatog pod tržišnim imenom Gel ‘N’ Melt™. Analize infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom i protonskom nuklearnom magnetskom rezonancijom otkrile su prisutnost novih apsorpcijskih vrpci s obzirom na izvorni škrob. Rezultati dobiveni protonskom nuklearnom magnetskom rezonancijom bili su u skladu s rezultatima dobivenim titracijom. Uočena je viša molekulska masa nego kod modificiranog škroba dobivenog iz drugih izvora. Utvrđeno je da postoji inverzna korelacija između stupnja supstitucije i molekulske mase: smanjenjem stupnja supstitucije dolazi do povećanja mase. Osim toga, rendgenska difrakcijska analiza i skenirajuća elektronska mikroskopija otkrili su gubitak uređene kristalne strukture tipa A, što je karakteristično za polimere s niskim DS vrijednostima. Također, uočena je koegzistencija pojedinačnih i združenih čestica. Rezultati su potvrđeni toplinskom analizom koja je pokazala potpuni gubitak kristalnosti zagrijanih zrna.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
OSA škrob; Gel ‘N’ Melt; stupanj supstitucije; kemijska struktura; molekulska svojstva; toplinska svojstva
Hrčak ID:
271150
URI
Datum izdavanja:
17.1.2022.
Posjeta: 1.706 *