Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sugestivna pitanja intervjuista tijekom kriminalističkog intervjua

Lana Milivojević ; Visoka policijska škola, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 431 Kb

str. 466-481

preuzimanja: 824

citiraj


Sažetak

U radu se s kriminalističkog aspekta razmatraju sugestivna pitanja kao negativni sugestivni utjecaji tijekom vođenih kriminalističkih intervjua sa svjedocima događaja - kaznenih djela i prekršaja na uzorku od 30 snimki. Provedeni kriminalistički intervjui za potrebe ovog istraživanja vođeni su između studenata Visoke policijske škole u Zagrebu kao intervjuista i kao intervjuiranih svjedoka događaja. Intervjuisti su prije vođenja kriminalističkih intervjua dobili teoretska znanja o ispravnim taktikama vođenja kriminalističkog intervjua te im je ukazivano na važnost izbjegavanja sugestivnih utjecaja tijekom kriminalističkog intervjua.
Unatoč očekivanjima da u provedenim kriminalističkim intervjuima sa svjedocima intervjuisti neće postavljati sugestivna pitanja ili da će ona biti iznimno rijetka, rezultati provedenog istraživanja pokazali su da su takva pitanja postavljana unatoč prethodno održanoj teorijskoj edukaciji intervjuista o taktikama vođenja kriminalističkog intervjua i uputama o izbjegavanju sugestivnih utjecaja.
Iz rezultata istraživanja proizašlo je da su u većini analiziranih snimki provedenih kriminalističkih intervjua u fazi postavljanja pitanja postavljana sugestivna pitanja, dok su u vrlo malom broju, kao podvrsta sugestivnih pitanja, postavljana kapciozna pitanja. Sugestivna su pitanja postavljali intervjuisti oba spola, od kojih je po načinu na koji su formulirana, odnosno podvrstama, bilo najviše zatvorenih pitanja s dvije ponuđene opcije odgovora.
U radu su rezultati istraživanja potkrijepljeni s pojedinim primjerima postavljenih sugestivnih i kapcioznih pitanja.

Ključne riječi

kriminalistički intervju, kriminalistička taktika, sugestivnost, negativni sugestivni utjecaji, sugestivna pitanja.

Hrčak ID:

271324

URI

https://hrcak.srce.hr/271324

Datum izdavanja:

3.3.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.486 *