Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Industrijske boje za povijesna pročelja

Lana Križaj ; Ministarstvo kulture i medija RH, Konzervatorski odjel u Krapini, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 525 Kb

str. 145-157

preuzimanja: 356

citiraj


Sažetak

U radu je dan pregled osnovnih vrsta boja primjenjivih za završnu obradu vanjskih površina povijesnih građevina, a to su vapnene, silikatne i, u novije vrijeme, silikonske boje.
Uvodno su pojašnjeni osnovni pojmovi poput boje, pigmenta i veziva, čije je poznavanje nužno za daljnje razumijevanje teksta.
Veziva i pigmenti mogu biti organski i anorganski (mineralni) pa sukladno tomu razlikujemo mineralne boje od onih na bazi umjetnih smola.
Boje na bazi umjetnih smola čine danas najzastupljeniju skupinu premaza, ali zbog svojih karakteristika kao što su niska paropropusnost te stvaranje elastičnog, zatvorenog filma nakon sušenja nisu pogodne za primjenu na povijesnim građevinama.
U konzervatorskoj se praksi većinom upotrebljavaju mineralne boje u koje spadaju vapnene i silikatne, a u novije vrijeme i silikonske boje koje objedinjuju svojstva mineralnih i boja na bazi umjetnih smola.

Ključne riječi

boje na bazi umjetnih smola, mineralne boje, silikatne boje, silikonske boje, vapnene boje, vapno, vodeno staklo (kalijev silikat)

Hrčak ID:

271615

URI

https://hrcak.srce.hr/271615

Datum izdavanja:

28.12.2021.

Posjeta: 618 *