Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.064

Antioksidativna aktivnost sjemenki lubenice određena DPPH testom

Mirsada Salihović orcid id orcid.org/0000-0001-7497-4084 ; University of Sarajevo-Faculty of Pharmacy, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Mirha Pazalja orcid id orcid.org/0000-0001-6614-702X ; University of Sarajevo-Faculty of Pharmacy, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Atifa Ajanović orcid id orcid.org/0000-0002-5333-9775 ; University of Sarajevo-Faculty of Veterinary Medicine, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 368 Kb

str. 295-300

preuzimanja: 493

citiraj


Sažetak

Svrha ovog istraživanja bila je procijeniti antioksidativno djelovanje ekstrakata svježih sjemenki lubenice uzgojenih u Hrvatskoj i Grčkoj. Ekstrakti su pripremljeni dvjema metodama: Soxhletovom metodom i maceracijom. Etanol je upotrijebljen kao otapalo u Soxhletovoj metodi, a metanol u maceraciji. Maseni udjeli ekstrakta dobiveni maceracijom niži su od onih dobivenih Soxhletovom metodom. Antioksidacijski kapacitet ekstrakta svježih sjemenki lubenice određen je metodom DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazilni radikal).
Antioksidacijski kapacitet ekstrakata također je izražen s IC50 (polovica maksimalne inhibitorne koncentracije). Na temelju dobivenih vrijednosti IC50 (1,41 do 2,60 mg ml−1), svi ispitani ekstrakti pokazali su antiradikalno djelovanje, ali je antioksidacijski kapacitet bio bolji u ekstraktima dobivenim metodom maceracije. Razlog tome može biti upotreba metanola kao otapala, što se moglo očekivati budući da je metanol polarnije otapalo od etanola.
Kapacitet neutraliziranja DPPH radikala analiziranih ekstrakata uspoređen je sa standardom za neutraliziranje askorbinske kiseline. Koncentracije svih ispitnih ekstrakata potrebne za neutraliziranje 50 % radikala DPPH bile su znatno veće od potrebne koncentracije askorbinske kiseline (0,25 mg ml–1).




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

sjemenke lubenice; Soxhletova ekstrakcija; maceracija; DPPH

Hrčak ID:

277566

URI

https://hrcak.srce.hr/277566

Datum izdavanja:

15.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 903 *