Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2022.2129

Hrapavost površine rezanog furnira u smislu nedostataka i varijabilnosti strukture drva – utjecaj blage hidrotermičke obrade

Vasiliki Kamperidou ; Aristotle University of Thessaloniki, Department of Harvesting and Technology of Forest Products, Thessaloniki, Greece
Efstratios Aidinidis ; Agricultural University of Athens, Department of Forestry and Natural Environment Management, Athens, Greece
Ioannis Barboutis ; Aristotle University of Thessaloniki, Department of Harvesting and Technology of Forest Products, Thessaloniki, Greece


Puni tekst: engleski pdf 1.670 Kb

verzije

str. 177-191

preuzimanja: 186

citiraj


Sažetak

U radu je istraživana hrapavost površine i kvaliteta rezanoga hrastova furnira te utjecaj kvrga i drugih nedostataka povezanih s kvrgama na hrapavost površine i kvalitetu tog furnira. Varijabilnost hrapavosti temeljito je ispitana duž hrastova debla te među susjednim furnirima rezanim na različitim dubinama istog debla u područjima s greškama i bez njih. Očekivana vertikalna varijabilnost morfoloških obilježja drva duž debla nije značajno utjecala na hrapavost površine furnira, što pogoduje primjeni i svojstvima rezanog furnira. Površina furnira uzetih s rubova paketa bila je vrlo hrapava. Površine s najmanjom hrapavošću bile su one s područja zdravih uraslih kvrga ili periferno od njih. Osim velikih ili mrtvih kvrga, koje pucaju i rezultiraju štetnim šupljinama, male zdrave kvrge ne povećavaju hrapavost površine furnira, a time ne utječu na zahtjeve obrade furnira ni na kvalitetu proizvoda od njih. Kako bi se poboljšala kvaliteta površine hrastovih rezanih furnira i istražio utjecaj područja s greškama i bez njih na hidrotermičku modifikaciju, primijenjena su dva blaga i kratkotrajna hidrotermička tretmana. Od tih tretmana samo je blaži (110 ºC) uspio znatnije poboljšati kvalitetu površine, kako područja s greškama, tako i područja bez grešaka, dok tretman pri 130 ºC nije bitno utjecao na promjenu hrapavosti površine furnira.

Ključne riječi

kvrga; modifikacija; kvaliteta; svojstvo površine; tekstura; furnir

Hrčak ID:

278446

URI

https://hrcak.srce.hr/278446

Datum izdavanja:

31.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 680 *