Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.63.2.1

Utjecaj dodatka kamilice i koprive u smjese za tovne piliće na kvalitetu mesa

Ivana Prakatur ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mirela Pavić Vulinović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mario Ronta orcid id orcid.org/0000-0003-0858-7566 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mislav Đidara ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ljubica Pastuović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 43-51

preuzimanja: 182

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka kamilice i koprive kao prirodnih dodataka u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu njihova mesa. Istraživanje je provedeno na 120 jednodnevnih pilića hibrida Ross 308, podijeljenih u 4 skupine. Kontrolna (K) skupina bez prirodnih dodataka u kompletnoj krmnoj smjesi te tri pokusne skupine (P1, P2, P3): P1 skupina uz dodatak 2 % koprive, P2 uz dodatak 2 % kamilice te P3 uz dodatak 1 % koprive + 1 % kamilice u kompletnim krmnim smjesama. Tov pilića trajao je 6 tjedana. Od 1. do 21. dana istraživanja pilići su bili hranjeni standardnom krmnom smjesom starter (22,05 % sirovih bjelančevina), a od 22. do 42. dana istraživanja krmnom smjesom finišer (20,18 % sirovih bjelančevina). Istraživanjem je utvrđeno kako je pokusna skupina P3 imala statistički značajno niže žive mase i mase trupa u odnosu na K, P1 i P2 skupinu pilića (P<0,01). Uz to utvrđeno je kako je postojala statistički značajna razlika u udjelima leđa sa zdjelicom između P3 i K skupine pilića (P<0,005) te statistički značajna razlika u udjelu vrata između K i P2 skupine pilića (P<0,005). Postojala je statistički značajna razlika (P<0,05) u vrijednostima pH1 i pH2, u vrijednostima boje kože CIE a* (P<0,05) i CIE b* (P<0,01) te boji mesa u CIE L* (P<0,05) parametru, dok kod kemijskog sastava pilećih prsa nije utvrđena statistički značajna razlika između kontrolne i pokusnih skupina niti kod jednog promatranog pokazatelja. Istraživanje je potvrdilo moguću primjenu kamilice i koprive kao prirodnih dodataka u hranidbi pilića jer spomenuti prirodni dodatci svojim bioaktivnim komponentama učinkovito djeluju na pigmentaciju kože što takve proizvode čini potencijalno privlačnijim krajnjim potrošačima te utječe na njihov odabir i odluku o kupnji upravo takvih proizvoda.

Ključne riječi

prirodni dodatci; kamilica; kopriva; hranidba; tovni pilići

Hrčak ID:

279848

URI

https://hrcak.srce.hr/279848

Datum izdavanja:

18.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 673 *