Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.4

Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove loze

Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Martina Milković ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 551 Kb

str. 24-32

preuzimanja: 950

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

U vinogradarskoj proizvodnji postupak cijepljenja predstavlja klasičan način dobivanja potomstva od matičnih biljaka vinove loze. To je najzastupljeniji način vegetativnog razmnožavanja, učinkovit je protiv filoksere, te daje dobre rezultate. Postupak se odvija u rasadniku, a nastali cjepovi predstavljaju klonove matičnih biljaka. In vitro razmnožavanje podrazumijeva brzo klonsko razmnožavanje biljnog materijala u sterilnim uvjetima. Prednosti in vitro razmnožavanja u odnosu na klasično razmnožavanje su kraći period dobivanja odraslih biljaka, te mogućnost ozdravljivanja biljnog materijala od virusa. Međutim, postupak in vitro razmnožavanja da bi bio uspješan zahtjeva testiranje pojedine sorte na kontrolirane uvjete. Cilj ovog rada je dati usporedbu prednosti i nedostataka klasičnog i in vitro razmnožavanja za vinovu lozu.

Ključne riječi

vinova loza; klasično razmnožavanje; in vitro multiplikacija; cijepljenje

Hrčak ID:

266160

URI

https://hrcak.srce.hr/266160

Datum izdavanja:

15.10.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.798 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.