Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.080

Poboljšanje tehnoloških svojstava i terapeutskog potencijala kus-kusa dodatkom tradicijskog preparata Issoufera: tradicionalna biljna medicina

Safia Ali Haimoud ; Laboratory of Natural Bio-Resources, Department of Nutrition and Food Sciences, Faculty of Life and Natural Sciences, Hassiba Benbouali University, Ouled Fares, Chlef 02 010, Alžir
Nesrine Naas ; Department of Nutrition and Food Sciences, Faculty of Life and Natural Sciences, Hassiba Benbouali University, Ouled Fares, Chlef 02 010, Alžir
Imane Kebaili ; Department of Nutrition and Food Sciences, Faculty of Life and Natural Sciences, Hassiba Benbouali University, Ouled Fares, Chlef 02 010, Alžir


Puni tekst: engleski pdf 1.294 Kb

str. 447-456

preuzimanja: 142

citiraj


Sažetak

Obogaćivanje hrane je način da se smanji učestalost nedostataka mikronutrijenata u populaciji. Kus-kus je namirnica koja se u Alžiru konzumira u velikoj mjeri. Stoga je cilj ovog istraživanja bio dobiti obogaćeni kus-kus s poboljšanim terapeutskim potencijalom i dobrim fizikalno-kemijskim, tehnološkim i mikrobiološkim karakteristikama. Pšeničnom kus-kusu dodan je tradicionalni pripravak Issoufer (10, 20 i 30 %), te je smjesa uspoređena s kontrolnom čistom kus-kus krupicom. Znatno povećanje (p < 0,05) pepela, proteina, lipida, ugljikohidrata, fenolnih spojeva, flavonoida i anti-radikalne aktivnosti, zabilježeno je kod svih smjesa s dodanim Issoufer pripravkom. S druge strane, znatno (p < 0,05) su se smanjili udio vlage te pH-vrijednost. Studija akutne toksičnosti nije pokazala smrtonosne učinke i znakove toksičnosti pri ispitanim dozama ekstrakta Issoufera (100, 250, 500 i 750 mg kg–1) tijekom pet dana promatranja. Rezultati antibakterijske aktivnosti pokazali su da su promjeri zona inhibicije dosegli vrijednost od 29,90 ± 0,60 mm. Na temelju dobivenih rezultata, Issoufer prah može se smatrati dobrim sastojkom za razvoj funkcionalnog kus-kusa prirodno obogaćenog sekundarnim metabolitima te se može upotrebljavati za prevenciju više bolesti, ali i u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

obogaćivanje hrane; kus-kus; Issoufer preparat; antioksidativna aktivnost; antimikrobna aktivnost

Hrčak ID:

280608

URI

https://hrcak.srce.hr/280608

Datum izdavanja:

18.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 382 *