Skip to the main content

Professional paper

Analiza preventivnih aktivnosti u turističkoj sezoni

Sanja Delač Fabris orcid id orcid.org/0009-0001-9352-3809 ; Odjel prevencije, Policijska uprava istarska, Hrvatska
Alica Rosić Jakupović orcid id orcid.org/0009-0007-2742-6879 ; Odjel prevencije, Policijska uprava istarska, Hrvatska


Full text: croatian pdf 399 Kb

page 167-185

downloads: 163

cite


Abstract

Analiza preventivnih aktivnosti u turističkoj sezoni
Rad na temu Analiza preventivnih aktivnosti u turističkoj sezoni temelji se na operativno-preventivnom radu policijskih službenika Odjela prevencije na području Policijske uprave istarske te uočavanja trenutačnog stanja i kvalitete poduzimanja sveukupnih mjera zaštite i štićenja turističkih objekata.
Cilj je bio da se praćenjem stanja i pojavnih oblika kaznenih djela na terenu, razgovorom s odgovornim osobama turističkih objekata i odgovornim osobama unutarnjih čuvarskih službi i zaštitarskih tvrtki koje neposredno štite objekte, neposrednim obilaskom objekata i vizualnim pregledom poduzimanja mjera zaštite - usklade preventivne mjere i aktivnosti koje poduzima policija.
Za potrebe provedbe aktivnosti na terenu donesen je Plan rada te su kroz osam točaka postavljene zadaće koje su se odnosile na utvrđivanje stanja otvorenih objekata smještaja u smislu popunjenosti, poduzimanja mjera zaštite, organizaciju unutarnjih i vanjskih čuvarskih/zaštitarskih službi, način poduzimanja preventivnih aktivnosti; te edukaciju i poticanje samozaštitnog ponašanja među gostima, kao i poticanje komunikacije s policijom, te naposljetku prikupljanje operativnih informacija koje bi pridonijele rješavanju kaznenih djela.
Operativno-preventivni rad rezultirao je izradom SWOT i TOWS analize te je sigurnost objekata sagledana kroz snage, slabosti, prilike i prijetnje, dok su vanjske prilike i prijetnje suprotstavljene unutarnjim snagama i slabostima da bi se kao rezultat dobila četiri skupa alternativnih strategija.
Naposljetku, rad donosi preporuke za daljnji rad turističkim kućama te smjernice za rad policijskih službenika, kojima su dostavljene na teren.

Keywords

preventivne aktivnosti, pojavni oblici kriminaliteta, sigurnost u turističkoj sezoni, turistički objekti, preporuke za rad, SWOT, TOWS

Hrčak ID:

281020

URI

https://hrcak.srce.hr/281020

Publication date:

29.7.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 492 *