Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.3.3562
Značaj suzbijanja korova i roka sjetve u proizvodnji kivana (Cucumis metuliferus E. Meyer Ex. Naudin) na području istočne Slavonije
Edita ŠTEFANIĆ
orcid.org/0000-0002-2109-4515
; Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences, Vladimir Prelog 1, 31 000 Osijek, Croatia
Marin LUKAČEVIĆ
orcid.org/0000-0003-2250-7729
; Student of Faculty of Agrobiotechnical Sciences, V. Prelog 1, 31 000 Osijek, Croatia
Sanda RAŠIĆ
orcid.org/0000-0002-5965-9788
; Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences, Vladimir Prelog 1, 31 000 Osijek, Croatia
Pavo LUCIĆ
orcid.org/0000-0001-5427-4603
; Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences, Vladimir Prelog 1, 31 000 Osijek, Croatia
Sažetak
U pokusu provedenom u istočnoj Slavoniji tijekom 2021. godine analizirano je nicanje, rast, cvatnja i prinos kivana (Cucumis metuliferus E. Meyer Ex. Naudin). Cilj istraživanja bio je utvrditi agromorfološke razlike pri proizvodnji kivana uzgajanog s različitim sustavima kontrole korova te različitim rokovima sjetve. Pokus je postavljem kao 3 x 3 faktorski plan s tri ponavljanja. Faktori su uključivali tri varijante suzbijanja korova (primjena slame kao malča, kultivacija i kontrolna zakorovljena varijanta) te tri roka sjetve (rani, srednji i kasni). Tijekom pokusa se razvila tipična zajednica ljetnih korova u kojoj su dominirali pršljenasti muhar (Setaria verticilata (L.) P. Beauv.) i oštrodlakavi šćir (Amaranthus retroflexus L.), dok su ostali korovi bili niske relativne gustoće i frekvencije po jedinici površine i slabog utjecaja na uzgajane biljke. Tretmani suzbijanja korova bili su vrlo učinkoviti u usporedbi sa zakorovljenom kontrolom. Međutim, vrijeme sjetve pokazalo se kao kritičan faktor u proizvodnji kivana, i imalo je utjecaja ne samo na nicanje, rast i cvatnju, već i na broj i veličinu plodova. Zaključno, srednji rok sjetve i kultivacija kao mjera suzbijanja korova pokazali su najveći agronomski potencijal za proizvodnju kivana, a slijede srednji i rani rok sjetve uz primjenu malča za suzbijanje korova.
Ključne riječi
kivano; korovna zajednica; malč; kultivacija; vrijeme sjetve
Hrčak ID:
283723
URI
Datum izdavanja:
9.9.2022.
Posjeta: 1.067 *