Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a

Krunoslav Šmit


Puni tekst: hrvatski pdf 3.254 Kb

str. 50-59

preuzimanja: 128

citiraj


Sažetak

Prioriteti suvremenog urbanizma Dubrovnika u području zaštićene povijesne cjeline svjetskog značaja upućuju na teme održivosti, baštine, i upravljanja, iz njih se iščitava tematsko usmjerenje najznačajnijih urbanističkih problema, odnosno - okviri urbanizma.
Održivi razvoj s usmjerenjem na kvalitetu života stanovnika prepoznaje kao najviši prioritet koji naglašava potrebu ostvarivanja živoga grada prije svega, nakon toga slijedi briga za zaštitom baštine, a tek potom potreba za boljim i funkcionalnijim upravljanjem prometom, rizicima i turizmom. Na ovaj način postavljena su - mjerila urbanizma.
Za Dubrovnik se mogu prepoznati najvažniji novi urbanistički zadaci, to su po prioritetima: I. održivost - inovativni modeli korištenja javnog prostora; pronalaženje rješenja za otpad i buku; izgradnja novih infrastrukturnih mreža; ostvarivanje "živoga grada"; usmjerenje na stanove, a ne apartmane; dostupnost pratećih stambenih sadržaja javnog standarda; II. baština - izrada detaljnog urbanističkog plana za svjetsko dobro; afirmacija povijesnog krajolika; unaprjeđenje gradskog zelenila; očuvanje Lokruma; i obnova povijesnih vrtova; III. upravljanje - uspostava prometa koji ne blokira zaštićeno područje; realizacija integriranog prijevoza putnika; ostvarivanje održive mobilnosti; urbanistički odgovori na prirodne i antropogene rizike; izrada plana nosivog kapaciteta i sustava upravljanja posjetiteljima; i diversifikacija turističke ponude.

Ključne riječi

Dubrovnik; UNESCO; plan upravljanja; zakonodavstvo

Hrčak ID:

283879

URI

https://hrcak.srce.hr/283879

Datum izdavanja:

31.12.2021.

Posjeta: 309 *