Metalurgija, Vol. 47 No. 4, 2008.
Izvorni znanstveni članak
Modeliranje hrapavosti obrađene površine i optimiranje parametara obrade pri čeonom glodanju
D. Bajić
; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
B. Lela
; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
D. Živković
; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj parametara obrade (brzina rezanja, posmak i dubina rezanja) na hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju. Obavljen je niz pokusa u skladu sa planom eksperimenta. U cilju dobivanja matematičkog modela kojim se može predvidjeti hrapavost obrađene površine, eksperimentalni podaci obrađeni su metodologijom regresijske analize i neuronskih mreža. Uspoređeni su dobiveni rezultati i neuronska mreža daje bolji opis promatranog fizikalnog sustava. Primjenom simplex algoritma za optimiranje dobivene su optimalne vrijednosti ispitivanih parametara.
Ključne riječi
čeono glodanje; hrapavost obrađene površine; regresijska analiza; neuronske mreže
Hrčak ID:
26042
URI
Datum izdavanja:
1.10.2008.
Posjeta: 4.181 *