Sjemenarstvo, Vol. 25 No. 1, 2008.
Izvorni znanstveni članak
SVOJSTVA SJEMENA I KLIJANACA GENOTIPOVA LUCERNE U ZAVISNOSTI OD TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI
Gordana Bukvić
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Sonja Grljušić
; Poljoprivredni institut Osijek
Vlatka Rozman
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Anita Liška
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
V. Lučin
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti utjecaj genotipa, temperature i pH na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korijena i hipokotila klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20oC; 10oC i dvije razine pH: 7,25; 5,05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korijena (p=0,01). Razlike u energiji klijanja i dužini hipokotila na različitim temperaturama bile su značajne (p= 0,01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korijena i hipokotila (p=0,01 i p=0,05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0,01 i p=0,05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za dužinu hipokotila (p=0,01). Dužina korijena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka (2,16 cm) i značajno viša kod kultivara Stela (2,83 cm). Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je dužina hipokotila bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korijena i hipokotila bili su značajno viši kod pH razine 5,05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanaca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procijeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u stadiju klijanja sjemena.
Ključne riječi
lucerna; genotip; klijavost; pH; temperatura
Hrčak ID:
26060
URI
Datum izdavanja:
14.7.2008.
Posjeta: 1.760 *