Skip to the main content

Review article

MEHANIZMI TOLERANTNOSTI BILJAKA NA SUŠU I NJIHOVA GENSKA OSNOVA KOD PŠENICE

Snježana Kereša orcid id orcid.org/0000-0003-4034-568X ; Faculty of Agriculture University of Zagreb
Marijana Barić ; Faculty of Agriculture University of Zagreb
Martina Horvat ; Faculty of Agriculture University of Zagreb
Ivanka Habuš Jerčić ; Faculty of Agriculture University of Zagreb


Full text: croatian pdf 133 Kb

page 35-45

downloads: 3.224

cite


Abstract

Tolerantnost na sušu je kompleksno svojstvo nekih vrsta i genotipova biljaka, a određeno je različitim morfološkim i/ili fiziološkim odlikama. Tolerantni genotipovi sušu mogu prevladati na više načina: (1) ranim dozrijevanjem (mehanizam izbjegavanja suše), (2) zatvaranjem puči što spriječava preveliku transpiraciju, ali reducira i fotosintezu (mehanizam smanjenja dehidracije), ili (3) pojačanim nakupljanjem različitih osmolita koji održavaju turgor biljke i omogućavaju normalan metabolizam i u uvjetima vodnog stresa (mehanizam tolerantnosti na dehidraciju). Vrlo važna sposobnost tolerantnih biljaka je obrana od oksidativnog stresa kao sastavnog dijela vodnog stresa. Većina gena odgovornih za tolerantnost na sušu ima inducibilne promotore, a hormon abscizinska kiselina (ABA) je signal koji ih u dosta slučajeva aktivira. Kod pšenice je identificirano više lokusa za kvantitativna svojstva (QTL-a) povezanih sa svojstvom tolerantnosti, a nalaze se na različitim kromosomima. Osim u klasičnu selekciju tolerantnih genotipova, veliki napori se ulažu i u genetičke modifikacije biljaka za bolju tolerantnost. Genetički modificirana pšenica pokazala je veliku tolerantnost na sušu u poljskim pokusima.

Keywords

suša; mehanizmi tolerantnosti; pšenica; genetičke modifikacije

Hrčak ID:

26062

URI

https://hrcak.srce.hr/26062

Publication date:

14.7.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 4.508 *