Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32004/k.55.1-2.3

PRILOG POVIJESTI KUPALIŠTA VARAŽDINSKE TOPLICE OD 1924. DO 1929. GODINE

Spomenka Vlahović ; Zavičajni muzej Varaždinske Toplice


Puni tekst: hrvatski pdf 718 Kb

str. 73-91

preuzimanja: 133

citiraj


Sažetak

Prema izvorima kojima raspolažemo, u kupalištu Varaždinske Toplice nakon Prvog svjetskog rata u novoj državi, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca dolazi do značajnih promjena s obzirom na liječenje, zbrinjavanje invalida i članova njihovih obitelji, zbog čega se događa niz reformi u funkcioniranju Saveza kupališta, banja, lječilišta, ljetovališta, mineralnih voda i sanatorija. Osjeća se sve veći pritisak različitih državnih institucija na ovo kupalište da se precizno i redovito vodi dokumentacija i ažuriraju statistički podatci vezani uz djelovanje kupališta, smještaj ratnih invalida i članova njihovih obitelji te uvažavanje njihovih prava. Dokumenti potvrđuju da većina invalida nije poštivala pravila vezana uz smještaj u ovom kupalištu pa je često dolazilo do problema. Vrijeme je to poslije Prvog svjetskog rata, kad se još uvijek osjeća nedostatak nekih prehrambenih artikala, ali i osiromašenost Topličana.
Posebnu zanimljivost u radu predstavlja istraživanje bogate arhive zagrebačkog Kaptola, koju čuva Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, a ovom se prilikom prvi put objavljuje, s ciljem da se učine dostupnim upravno-pravni postupci koje su vodili ratni invalidi, udovice i siročad za vrijeme Velikog rata i nakon njega. Suočeni smo s činjenicom da su postupci dokazivanja prava bili dugotrajni te se do pozitivnog ili negativnog rješenja na pravo uživanja invalidske potpore dolazilo nakon višegodišnjih neizvjesnosti. U tim dugim upravno-pravnim postupcima bilo je primjera da su nakon desetak godina neki nasljednici invalidskih prava preminuli, dok su drugi postupke izgubili.

Ključne riječi

kupalište Varaždinske Toplice u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca; ratni invalidi; djelovanje kaptolskog lječilišta; liječenje invalida, upravno-pravni postupci u ostvarivanju invalidskog prava (vojna mirovina)

Hrčak ID:

286346

URI

https://hrcak.srce.hr/286346

Datum izdavanja:

30.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 839 *