Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Konzumiraju li alkohol više mladi na početku ili na kraju srednjoškolskog obrazovanja?

Damir Važanić


Puni tekst: hrvatski pdf 146 Kb

str. 89-93

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati zastupljenost konzumacije alkoholnih pića među učenicima Srednje škole u Koprivnici, te razlikuju li se one između učenika
prvih i četvrtih razreda.
Metode: Istraživanje je provedeno u Srednjoj školi u Koprivnici, putem ankete. Anketa je bila anonimna, te je sadržavala 16 pitanja o učestalosti pijenja alkoholnih pića, vrsti alkoholnih pića, opijanjima sa popratnim komplikacijama, te nekoliko pitanja o pušenju i konzumaciji droga. Anketirano je ukupno 201 učenik srednje škole,od toga 103 učenika prvih razreda i 98 učenika četvrtog razreda, na kraju školske godine. Obrađeni rezultati su u tabličnom prikazu.
Rezultati: Rezultati ankete pokazuju porast u opijanju među učenicima prvih razreda, sa povećanim posljedicama prekomjernog pijenja, padovima, ozljedama, de- toksikacijom, za razliku od učenika četvrtog razreda kod kojih je i postotak opijanja i posljedica alkoholizma zastupljeno u manjoj mjeri. Mladi bez obzira na dobnu skupinu najčešće konzumiraju alkoholna pića vikendom.
Zaključak: Iako zakonski propisi Republike Hrvatske zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama, alkoholizam je danas proširen među mladima. Učenici prvog razreda srednjih škola, skloniji su eksperimentiranju, pa se stoga i češće opijaju. Ipak, vidljiv je pad broja slučajeva prekomjerne konzumacije alkohola u učenika završnih razreda srednjoškolskog obrazovanja.

Ključne riječi

alkoholizam; mladi; srednja škola

Hrčak ID:

286800

URI

https://hrcak.srce.hr/286800

Datum izdavanja:

19.8.2012.

Posjeta: 620 *