Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.21857/m8vqrtg879

Imenice a-vrste muškoga roda u govorima Makarskoga primorja i Neretvanske doline

Ivana Kurtović Budja ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Perina Vukša Nahod orcid id orcid.org/0000-0003-2602-9832 ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje


Full text: croatian pdf 672 Kb

page 75-91

downloads: 200

cite


Abstract

U radu se donosi analiza imenica a-vrste muškoga roda u govorima Makarskoga primorja i Neretvanske doline. Svi govori Makarskoga primorja spadaju u novoštokavski ikavski dijalekt, kao i dio govora Neretvanske doline, dok je drugi dio neretvanskih govora dijelom istočnohercegovačkoga dijalekta.
U morfološkome smislu govore Makarskoga primorja i dijela novoštokavskih govora Neretvanske doline povezuje prevlast kratke množine imenica muškoga roda u odnosu na dugu koja prevladava u istočnohercegovačkim govorima Neretvanske doline. Na doticaju tih dviju skupina govora nalaze se govori koji imaju mješovite oblike, i dugu i kratku množinu. Takva je raspodjela i u distribuciji nastavka u I jd. m. r. te u DLI množine m. r. Naglasna analiza pokazuje da n. p. A nije podložna sinkronijskim međuparadigmatskim utjecajima.
N. p. B nije izmijenjena kroz cijelu paradigmu u svim govorima u kojima pos-
toji kratka množina. U slivanjsko-zažapskim govorima imenice a-vrste uglavnom imaju dugu množinu koju ujednačavaju prema n. p. A. Takva promjena nije zabilježena u govorima Makarskoga primorja. Izrazito očuvanje n. p. C značajka je govora istočnohercegovačkoga dijalekta, napose zažapskih govora, gdje je živa razlika D i L jd. te pomičnost cijele paradigme. U ostalim su neretvanskim govorima inovacija fakultativne paradigme (n. p. C/A) ili miješane paradigme (n. p. C-A), koje su uglavnom potvrđene u govorima Makarskoga primorja.

Keywords

štokavsko narječje; novoštokavski ikavski dijalekt; istočnohercegovački dijalekt; morfologija; imenice;

Hrčak ID:

286881

URI

https://hrcak.srce.hr/286881

Publication date:

9.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 484 *