Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.21857/yvjrdcv8ry

Prozodija govora Pojatna

Mateja Šporčić orcid id orcid.org/0000-0002-6184-0164 ; Veleučilište Baltazar Zaprešić


Full text: croatian pdf 705 Kb

page 133-149

downloads: 181

cite


Abstract

Govor Pojatna pokazuje velike sličnosti s govorima susjedne Donje Pušće i Kupljenova te govorima još nekoliko manjih naselja na području Općine Pušća i Grada Zaprešića. Čini se da je riječ o posebnoj skupini govora, a temeljne izoglose koje je dijele od njoj susjednih dijalekata i skupina govora jesu očuvanje konzervativnoga naglasnog sustava (Ivšićeva skupina I1), što je razlikuje od susjednih govora na sjeveru i istoku; refleks jata i poluglasa u samoglas-
niku e-tipa, što je dijeli od govora donjosutlanskoga dijalekta s južne i zapadne strane; te refleks stražnjega nazala i slogotvornoga  u u.
U radu se detaljnije predstavljaju rezultati istraživanja pojatenskoga govora kao reprezentanta spomenute skupine govora. Točnije, predstavljen je njegov prozodijski podsustav, čija su najizrazitija obilježja čuvanje staroga naglasnog mjesta i oksitoneze tipa žen, opreke po tonu na dugoj naglašenoj ultimi te opreke po kvantiteti u slogu ispred kratkoga naglašenog sloga. Rezultati istraživanja ukazuju na to da prozodijski sustav Pojatna pokazuje veliku sličnost s prozodijskim sustavom govora Donje Pušće te zanemariv broj inovacija u odnosu na pretpostavljenu osnovnu kajkavsku akcentuaciju.

Keywords

prozodija; govor Pojatna; kajkavski

Hrčak ID:

286884

URI

https://hrcak.srce.hr/286884

Publication date:

9.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 522 *