Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Etnička distanca građana Republike Srpske i Federacije BiH prema narodima bivše SFRJ

Srđan Puhalo ; Psiholog - istraživač, Banja Luka, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 5.232 Kb

str. 89-105

preuzimanja: 113

citiraj


Sažetak

Rat koji je vođen na teritoriju Bosne i Hercegovine završen je potkraj 1995. dolaskom snaga UN i potpisivanjem Daytonskog sporazuma. Bosna i Hercegovina koja je u bivšoj SFRJ predstavljala simbol bratstva i jedinstva, postala je zemlja u kojoj žive tri duboko zavađena i podijelena naroda. Šest godina kasnije, bilo je zanimljivo istraživati koliko su građani Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske spremni uspostaviti socijalne odnose među sobom, ali i s drugim narodima nekadašnje SFRJ.
Rezultati istraživanja nam pokazuju da građani Bosne i Hercegovine imaju veliku distancu prema narodima s kojima su do prije deset godina živjeli u jednoj državi. Razloga za odbijanje određenih odnosa s pojedinim narodima ima mnogo: otvoreno neprijateljstvo tijekom rata, nepoznavanje načina života drugih naroda, stereotipi i predrasude o drugim narodima, nedostatak točnih informacija i zatvorenost tih društava i dr.
U Bosni i Hercegovini povjerenje među narodima je vrlo slabo i trebat će mnogo dobre volje, vremena i truda da bi se ponovno povratilo. Tek tada se može očekivati smanjenje etničke distance prema narodima u Bosni i Hercegovini, ali i prema drugim narodima. Smanjenje etničke distance prema drugim narodima bit će jasan pokazatelj svima da je Bosna i Hercegovina postala demokratska država u kojoj se pojedinac cijeni po svojim kvalitetama, a ne po tome kojem narodu pripada.

Ključne riječi

istraživanje; Bosna i Hercegovina; Srbi, Slovenci; Hrvati; Muslimani (Bošnjaci); Crnogorci; Albanci; Romi; demokratska država

Hrčak ID:

286997

URI

https://hrcak.srce.hr/286997

Datum izdavanja:

31.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 299 *