Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Pravni položaj manjina u Crnoj Gori, s posebnim osvrtom na politička prava

Ivana Jelić ; Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici


Puni tekst: hrvatski pdf 2.085 Kb

str. 136-145

preuzimanja: 126

citiraj


Sažetak

Predmet ovog rada je zaštita prava manjina u periodu poslije tzv. hladnog rata do danas u Crnoj Gori, uz posvećivanje pažnje pravima političke participacije kao neophodnom mjestu za integriranje pripadnika manjina.
Iako je dio državne zajednice Srbija i Crna Gora, u kojoj se na žalost nije odoljelo skoro svim oblicima sukoba prouzrokovanih etničkim, nacionalnim i vjerskim momentima, Crna Gora se može okarakterizirati kao zajednica u kojoj postoji multietnička harmonija. Manjinska zaštita ovdje, kao faktor stabilnosti i sigurnosti, odražava se i na Europu u cjelini.
Specifični historijski, društveni i kulturni okvir Crne Gore obećava da će i dalje u njoj postojati interetnički sklad. Ipak, težak put tranzicije od komunističkog modela ka modernoj demokraciji treba se nadići zajedno s novim problemima i iskušenjima povodom etničkog diverziteta u okruženju. Raznolikost nacija, etnosa, kultura i jezika, koja ovdje postoji, oduvijek se procjenjivala kao bogatstvo crnogorskog društva, što je naročito došlo do izražaja u novonastalim okolnostima poslije hladnog rata. Da bi se održala takva atmosfera, Crna Gora mora da razvije i osigura bolju primjenu političkih prava pripadnika nacionalnih manjina. Predloženo zakonsko rješenje umnogome bi doprinijelo unapređivanju političke participacije manjina.

Ključne riječi

nacionalne manjine; Crna Gora; politička participacija

Hrčak ID:

287140

URI

https://hrcak.srce.hr/287140

Datum izdavanja:

30.9.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 322 *