Izvorni znanstveni članak
Fizikalno-kemijska svojstva jestivih zaštitnih filmova dobivenih iz smjese kitozana, škroba manioke i želatine plastificirane glicerolom
Qiu-Ping Zhong
; Food Department, Hainan University, CN-571737 Danzhou, Hainan, PR China
Wen-Shui Xia
; Key Lab of Food Science and Safety, Ministry of Education, Jiangnan University, CN-214122 Wuxi, Jiangsu, PR China
Sažetak
Lijevanjem su dobiveni jestivi filmovi od kitozana, škroba manioke i želatine plastificirane glicerolom, a primjenom metode odzivnih površina ispitan je utjecaj masenog udjela škroba manioke (50, 100 i 150 g/100 g kitozana), želatine (0, 25 i 50 g/100 g kitozana) i glicerola (21, 42 i 63 g/100 g kitozana) na svojstva kompozitnih filmova. Moguće interakcije glavnih sastojaka ispitane su difrakcijom x-zraka i infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom. Svojstva kompozitnih filmova na bazi kitozana uvelike ovise o ugradnji škroba manioke, želatine i glicerola. Ugradnjom želatine i želatiniranog škroba manioke smanjila se visina odzivnih pikova semikristalastih polimera. Analizom kompozitnih
filmova utvrđeno je da se pik aminoskupine u želatini premjestio s 1542 na 1559 cm^-1, a pikovi NH i/ili OH skupina u filmovima od želatine, škroba manioke i kitozana pomakli sa 3384, 3414 i 3421 na 3422 cm^-1. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do uzajamnog djelovanja i miješanja molekula glavnih sastojaka filmova. Inhibicijom rasta fitopatogena na površini ploda manga dokazana je djelotvornost tako dobivenih prevlaka pri čuvanju svježeg ili minimalno prerađenog voća i povrća.
Ključne riječi
kitozan; škrob manioke; želatina; glicerol; kompozitni film; plod manga
Hrčak ID:
26375
URI
Datum izdavanja:
4.8.2008.
Posjeta: 12.724 *