Skip to the main content

Original scientific paper

Omjer reakcija transgalaktozilacije i hidrolize različitih β-galaktozidaza što kataliziraju sintezu alkil-β-galaktozida u monofaznim alkoholnim medijima

Irina Mladenoska orcid id orcid.org/0000-0003-3274-9158 ; Ss. Cyril and Methodius University, Faculty of Technology and Metallurgy, Department of Biotechnology and Food Technology, Rudjer Boskovic 16,MK-1000 Skopje, Republic of Macedonia
Eleonora Winkelhausen ; Ss. Cyril and Methodius University, Faculty of Technology and Metallurgy, Department of Biotechnology and Food Technology, Rudjer Boskovic 16,MK-1000 Skopje, Republic of Macedonia
Slobodanka Kuzmanova ; Ss. Cyril and Methodius University, Faculty of Technology and Metallurgy, Department of Biotechnology and Food Technology, Rudjer Boskovic 16,MK-1000 Skopje, Republic of Macedonia


Full text: english pdf 117 Kb

page 311-316

downloads: 1.227

cite


Abstract

Tri mikrobne galaktozidaze, Aspergillus oryzae, Escherichia coli i Kluyveromyces marxianus β-galaktozidaza, upotrijebljene su kao katalizatori sinteze alkil-β-galaktozida u monofaznim alkoholnim medijima transgalaktozilacijom. Njihova selektivnost prema alkoholnim nukleofilima kvantificirana je određivanjem omjera transgalaktozilacije i hidrolize u smjesama alkohola i vode čiji je udjel vode ispod razine zasićenosti. p-Nitrofenil-β-galaktozid uporabljen je kao glikozilni donor u koncentraciji od 10 mM. Ukupna brzina reakcije (transgalaktozilacija+hidroliza), a i omjer reakcija transgalaktozilacije (alkoholize) i hidrolize, povećavali su se s većom aktivnosti vode. Pritom je Aspergillus oryzae β-galaktozidaza, koja je inače pokazala relativno slabu ukupnu aktivnost (3,13 μmol/(min·mg) protein), imala najveću selektivnost prema nukleofilu heksanola (0.65). Vrijednosti faktora selektivnosti su u svim ispitanim slučajevima bili ispod jedinice, što upućuje na to da prevladava hidroliza, a ne sinteza. Ukupna brzina reakcije transgalaktozilacija+hidroliza) bila je pod jakim utjecajem aktivnosti vode, te je za određenu vrijednost aktivnosti vode rasla prema ovom redoslijedu: n-oktanol, n-heksanol, n-butanol.

Keywords

omjer transgalaktozilacije i hidrolize; β-galaktozidaza; sinteza alkil-β- galaktozida; monofazni mediji; faktori selektivnosti

Hrčak ID:

26382

URI

https://hrcak.srce.hr/26382

Publication date:

4.8.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 2.245 *