Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE TRIJU IZVORA VLAKNA NA PROBAVLJIVOST HRANJIVIH TVARI U ŠTAKORA U RASTU
Tatjana Pirman
; Zootechnical Department, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Jasmina Lozej
; Podraga 90 b, 6252 Podnanos, Slovenia
Andrej Orešnik
; Zootechnical Department, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Janez Salobir
; Zootechnical Department, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Sažetak
U pokusima istraživanja provedenog na laboratorijskim štakorima ispitali smo probavljivost sirovih bjelančevina, suhe tvari i organske tvari nakon dodavanja raznih izvora vlakna u obroke. Kontrolni obrok je pripremljen tako da se udovolji potrebama štakora u rastu. U pokusnim obrocima frakcija škroba zamijenjena je izvorom vlakna. Upotrijebljeni su jabučni pektin (Klasični pektin AU 701 Herbstreith Fox, stupanj esterifikacije 36-44%), guargum (Fluka 09999) i pšenične posije. U svim je obrocima kazein bio izvor bjelančevina. Dvadeset mladih mužjaka laboratorijskog štakora Wistar smješteno je (po pet u skupini) u pojedinačne kaveze i hranjeno ad lib.kontrolnim obrokom ili jednim od pokusnih obroka s pektinom, guar gum-om ili pšeničnim posijama. Za vrijeme pokusa bilježena je količina konzumiranog obroka i težina životinja. U razmacima od pet dana sakupljani su mokraća i feces te određivan sadržaj dušika, suhe tvari i sirovog pepela u sakupljenim uzorcima. Prividna i prava probavljivost bjelančevina znatno se smanjila (P>0.05) u pokusnim obrocima u usporedbi s kontrolnim obrokom. Prava probavljivost u kontrolnom obroku bila je 92.60%. U pokusnim obrocima najbolja je vrijednost ustanovljena za pšenične posije (87.93%) i znatno niža (P>0.05) za guar gum (84.98%) i pektin (84.35%). Biološka vrijednost bjelančevina u svim je skupinama bila slična, između 71.44% i 74.75%. Rezultati za probavljivost suhe tvari i organske tvari bili su slični rezultatima za sirove bjelančevine, znači značajno niži (P<0.05) u pokusnim skupinama u usporedbi s kontrolnom skupinom, ali u tom je slučaju skupina s pšeničnim posijama imala značajno najnižu (P<0.05) vrijednost. Guar gum i pektin kao izvor topivog vlakna imali su sličan učinak na probavljivost hranjivih tvari, ali s druge strane pšenične posije, što sadrže više netopivog nego topivog vlakna, prouzročile su nešto drugačije reakcije.
Ključne riječi
hranidba; laboratorijski štakori; hranjivo vlakno; probavljivost; biološka vrijednost bjelančevina
Hrčak ID:
26488
URI
Datum izdavanja:
21.12.2006.
Posjeta: 1.590 *