Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISPAŠA KAO NAJPOVOLJNIJI NAČIN TOVA MLADIH GOVEDA U SJEVEROISTOČNOM DIJELU SLOVENIJE

Marko Volk ; Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo, Slovenija
Vladimir Strelec ; perutnina Ptuj dd, Potrčeva 10, Slovenija
Dejan Škorjanc ; Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo, Slovenija
Marjan Janžekovič ; Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 81 Kb

str. 327-335

preuzimanja: 939

citiraj


Sažetak

Rad obuhvaća iskustva i rezultate višegodišnjeg projekta prirodnog tova volova na manjim seoskim gospodarstvima u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. U okviru očekivanih rezultata i ciljeva projekta analizirano je gospodarenje na travnjačkim površinama poljoprivrednih gospodarstava s osvrtom na analizu utjecaja tova goveda i opskrbe pašnjaka te florističke karakteristike i biološku raznolikost.
Rezultati prikazuju primjenu tehnologije tova volova simentalske pasmine na ispaši i usporedbu s intenzivnim tovom bikova iste pasmine, postignute parametre rasta, klaoničke vrijednosti, analizu ekonomičnosti i prodaje. Cilj istraživanja bila je analiza klaoničkih vrijednosti volova u ekstenzivnom držanju (VE) različite starosti u vrijeme kastracije (<210 dana, >210 dana) te bikova u intenzivnom uzgoju (IB). Volovi iz ekstenzivnog uzgoja zaklani su u dobi od 23 mjeseca, bikovi u dobi od 17 mjeseci. Sve desne ohlađene polovice bile su rasječene između 7. i 8. rebra na prednju i zadnju četvrt, zatim su četvrti rasječene u pojedinačne tjelesne dijelove, koji su podijeljeni na meso, masno tkivo, tetive, kosti i na kraju je sve izvagano.
Volovi IB imali su statistički signifikantno veću tjelesnu masu za vrijeme klanja u usporedbi VE (664 ± 41 kg; 562 ± 46 kg; P < 0,05). Postotak mesa ohlađene polovice nije bio statistički signifikantno (P > 0,05) različit između promatranih skupina životinja. Volovi skupine EV<210 i EV>210 imali su manju masu prednjih i zadnjih četvrti u usporedbi s IB. U prednjoj četvrti nije bilo statistički značajnih razlika (P > 0,05) u postotku mesa između promatranih skupina životinja. IB imali su u zadnjoj četvrti statistički značajno (P < 0,05) viši postotak masnog tkiva u usporedbi s EV<210 i EV>210. Po klasifikaciji
EUROP 78,5 % volova svrstano je u klasu R.

Ključne riječi

volovi; prirodni tov; prirast; randman; kakvoća mesa

Hrčak ID:

26495

URI

https://hrcak.srce.hr/26495

Datum izdavanja:

26.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.851 *