Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ RAZLIČITIH TIPOVA KOŠNICA I PODRIJETLA MATICA NA KAKVOĆU MEDA U HRVATSKOJ
Zvonimir Tucak
; Faculty of Agriculture, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Croatia
Marin Periškić
; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Veterinary Department in Vinkovci, Croatia
Anastazija Konjarević
; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Veterinary Department in Vinkovci, Croatia
Sažetak
Naša istraživanja imala su za cilj utvrditi u kojoj mjeri različiti tipovi košnica i podrijetlo matica utječu na kakvoću meda. U istraživanjima koristili smo tri različita tipa košnica koja se najčešće koriste u Hrvatskoj. U svakoj skupini određenog tipa bilo je dvadeset košnica različitog podrijetla matica, 10 prirodnih i 10 selekcioniranih za proizvodnju meda. Istraživanja o utjecaju različitih tipova košnica (AŽ, DB, LR) i podrijetla matica (prirodne i selekcionirane) dala su sljedeće rezultate. Tipovi košnica imali su statistički značajan (P<0,05) utjecaj na stupanj kiselosti meda (mmol acid/kg). Podrijetlo matica imalo je statistički značajan (P<0,05) utjecaj na aktivnost dijastaze. Interakcija istraživanih čimbenika (tipova košnica i podrijetla matica) imali su utjecaj na aktivnost dijastaze (P<0,001), sadržaj tvari netopljivih u vodi (P<0,01) i toplinsku provodljivost meda (P<0,05). I ovaj rad je ukazao da antropogeni (ljudski) čimbenik (stvaranje selekcioniranih matica) može izazvati biološke reakcije (promjene u metabolizmu jedinki) različite od reakcija jedinki uzgojenih u prirodi.
Ključne riječi
košnice; matica; medonosno bilje; med
Hrčak ID:
26496
URI
Datum izdavanja:
26.2.2007.
Posjeta: 2.075 *