Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ RAZLIČITIH TIPOVA KOŠNICA I PODRIJETLA MATICA NA KAKVOĆU MEDA U HRVATSKOJ

Zvonimir Tucak ; Faculty of Agriculture, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Croatia
Marin Periškić ; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Veterinary Department in Vinkovci, Croatia
Anastazija Konjarević ; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Veterinary Department in Vinkovci, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 47 Kb

str. 337-340

preuzimanja: 818

citiraj


Sažetak

Naša istraživanja imala su za cilj utvrditi u kojoj mjeri različiti tipovi košnica i podrijetlo matica utječu na kakvoću meda. U istraživanjima koristili smo tri različita tipa košnica koja se najčešće koriste u Hrvatskoj. U svakoj skupini određenog tipa bilo je dvadeset košnica različitog podrijetla matica, 10 prirodnih i 10 selekcioniranih za proizvodnju meda. Istraživanja o utjecaju različitih tipova košnica (AŽ, DB, LR) i podrijetla matica (prirodne i selekcionirane) dala su sljedeće rezultate. Tipovi košnica imali su statistički značajan (P<0,05) utjecaj na stupanj kiselosti meda (mmol acid/kg). Podrijetlo matica imalo je statistički značajan (P<0,05) utjecaj na aktivnost dijastaze. Interakcija istraživanih čimbenika (tipova košnica i podrijetla matica) imali su utjecaj na aktivnost dijastaze (P<0,001), sadržaj tvari netopljivih u vodi (P<0,01) i toplinsku provodljivost meda (P<0,05). I ovaj rad je ukazao da antropogeni (ljudski) čimbenik (stvaranje selekcioniranih matica) može izazvati biološke reakcije (promjene u metabolizmu jedinki) različite od reakcija jedinki uzgojenih u prirodi.

Ključne riječi

košnice; matica; medonosno bilje; med

Hrčak ID:

26496

URI

https://hrcak.srce.hr/26496

Datum izdavanja:

26.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.075 *