Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ EKSTRAKTA KESTENA (FARMATAN®) NA KINETIKU IN VITRO FERMENTACIJE CELULOZE

Urška Sivka ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Animal Sciences, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Andrej Lavrenčič ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Animal Sciences, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 66 Kb

str. 127-132

preuzimanja: 1.099

citiraj


Sažetak

Četiri različite koncentracije [0 (kontrola), 0.33, 0.67 i 1.33 mg/ml medija)] ekstrakta slatkog kestena (Farmatan®, Tanin, Slovenija) korištene su za istraživanje učinka na kinetiku in vitro fermentaciju čiste celuloze (BWW 40, Rettenmaier i Söhne, Germany). Proizvodnja plina mjerena je 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 36, 48, 72 i 96 sati nakon početka inkubacije. Model „Gomperz“ je korišten kako bi se utvrdili parametri kinetike „B“ (ukupna potencijalna proizvodnja plina), „C“ (relativno vrijeme razgradnje) i „A“ (konstantno nestajanje u relativnom vremenu razgradnje). Prva i druga derivacija „Gomperz“ modela je korištena kako bi se izračunala maksimalna brzina fermentacije (MBF) i vrijeme maksimalnih brzina fermentacije (VMBF). U usporedbi s kontrolom (550.8 ml/g ST), ukupna potencijalna proizvodnja plina značajno se smanjila (p < 0.05) kada je dodano 0.33 i 0.67 mg Farmatana® u medij (473.0 ml/ST i 504.2 ml/ST, za svako posebno). Nasuprot tome, najviša razina Farmatana® (1.33 mg/ml medija) nije smanjila ukupnu potencijalnu proizvodnju plina. Maksimalna brzina fermentacije celuloze (21.4 ml/h) nastupila je 13 sati nakon inkubacije. Povećanje koncentracije Farmatana® smanjilo je MFR (p < 0.05) od 21.4 ml/h (kontrola) na 16.6 ml/h (0.33 mg/ml medija), 18.4 ml/h (0.67 mg/ml medija) i 10.5 ml/h (1.33 mg/ml medija). Farmatan® je značajno povećao (p < 0.05) TMFR. Povećanje je bilo najviše kada je u medij dodano 0.67 mg Farmatana® (29.2 h). Lag faza celuloze (4.4 h u kontroli) nije se značajno (p < 0.05) promijenila s povećanjem koncentracije Farmatana®.

Ključne riječi

ekstrakt slatkog kestena; tanini; fermentacija; celuloza

Hrčak ID:

26521

URI

https://hrcak.srce.hr/26521

Datum izdavanja:

28.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.112 *