Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Voda i arapsko-izraelski sukob

Marija Marić-Bajić ; Ministarstvo obrane Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 5.796 Kb

str. 71-83

preuzimanja: 137

citiraj


Sažetak

Svijet je suočen s globalnom nestašicom vode. Obnovljivi izvori vode su ugroženi, raspoložive količine po stanovniku dramatično su smanjene i u skoroj budućnosti dosegnut će kritičnu razinu. Srednji istok je suočen s ozbiljnim nestašicama vode.
Voda, eliksir života, dugi je niz godina uzrokom sukoba na Srednjem istoku. Potrebe za vodom na Srednjem istoku rastu do te mjere da uskoro neće biti dovoljno vode ni za zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba. Predviđa se da će 2025. godine na Srednjem istoku u prosjeku biti oko 700 kubičnih metara vode po stanovniku, odnosno polovica sadašnje količine . Nepravična raspodjela zajedničkih vodnih resursa između Izraela i njegovih arapskih susjeda dodatno otežava situaciju u regiji suočenoj s oskudnim prirodnim izvorima vode i njezinom kroničnom nestašicom. Dugotrajne političke razmirice i posljedični regionalni sukobi Izraela i arapskih zemalja kompliciraju regionalnu suradnju.
Sve veća nestašica vode u regiji te nemogućnost postizanja sporazuma o pravičnoj raspodjeli postojećih zajedničkih vodnih resursa, mogli bi dovesti do oružanog sukoba u budućnosti.

Ključne riječi

arapsko-izraelski sukob; voda; izvori vode; nestašica vode; desalinacija

Hrčak ID:

291129

URI

https://hrcak.srce.hr/291129

Datum izdavanja:

30.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 350 *