Izvorni znanstveni članak
Ukupne fenolne tvari u sortnim istarskim maslinovim uljima
Zoran Šindrak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anamarija Berberić
Sažetak
Maslina je jedna od onih biljaka o čijoj kultivaciji postoje arheološki dokazi i zapisi sa samih početaka civilizacije na području Bliskog istoka i Mediterana. Razlog tome je skromnost ove biljke, koja može uspijevati i na škrtim tlima u uvjetima suše, a od nje se mogu koristiti lisna masa, drvo, plodovi i ulje dobiveno iz njih. U današnje vrijeme popularnost maslinovog ulja je veća nego ikada prije, što se može zahvaliti suvremenim spoznajama o njegovoj prehrambenoj vrijednosti i pozitivnom učinku na ljudsko zdravlje.
Danas je uzgoj masline većinom komercijaliziran, pa se provode brojna istraživanja u cilju dobivanja što većih prinosa, ali i što kvalitetnijih i prepoznatljivih proizvoda. U ovom istraživanju proučavao se utjecaj sorte i proizvodnog područja (klimatskih prilika) na udio ukupnih fenolnih tvari u uljima tri sorte masline (Istarska Bjelica, Buža i Leccino). U odnosu na druge dvije sorte ulja dobivena od plodova Bjelice općenito imaju veći udio fenolnih tvari. Osim toga, u sušnoj godini ulja svih sorti imala su nekoliko puta veće udjele fenolnih tvari nego u kišnoj godini.
Ključne riječi
sorte masline; agroekološki uvjeti; sortno maslinovo ulje; fenolne tvari
Hrčak ID:
26628
URI
Datum izdavanja:
15.6.2007.
Posjeta: 2.884 *