Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Politike EU-a prema susjedima: Euromediteransko i Istočno partnerstvo

Marijana Musladin ; Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku


Puni tekst: hrvatski pdf 9.511 Kb

str. 44-69

preuzimanja: 73

citiraj


Sažetak

Proširenjem iz 2004. pomaknute su vanjske granice Europske Unije na istoku i jugu. Kao novi susjedi pojavljuju se Rusija, Bjelorusija, Moldavija i Ukrajina.
Ulaskom Malte i Cipra u Europsku Uniju skupini novih susjeda pridružuju se i južne mediteranske države. Iako je riječ o neposrednom susjedstvu, ekonomski, politički, društveni i sigurnosni stupanj razvoja daleko je drugačiji od onoga u Europskoj Uniji. Svjesna opasnosti koje izviru iz odbijanja suradnje s neposrednim susjedima, ali i činjenice da treba stabilno i razvojno susjedstvo, Europska Unija oblikovala je nekoliko političkih strategija kojima je zadala okvir za razvoj novih odnosa sa susjednim zemljama i tako spriječila pojavu novih crta razdvajanja - Europsku politiku susjedstva (2004.), Uniju za Mediteran (2008.) kao nadogradnju Barcelonskog procesa (1995.) te Istočno partnerstvo (2009.). Cilj je ovoga rada izložiti temeljne značajke Euromediteranskog partnerstva (Unije za Mediteran) i Istočnog partnerstva, dviju politika koje EU razvija prema susjedstvu i tako uočiti razliku u pristupu Europske Unije prema dvjema regijama - Mediteranu i Istočnoj Europi, odnosno Južnom Kavkazu.

Ključne riječi

Europska Unija; Euromediteransko partnerstvo; Unija za Mediteran; Europska politika susjedstva; Istočno partnerstvo; Mediteran; Istočna Europa; Južni Kavkaz

Hrčak ID:

291675

URI

https://hrcak.srce.hr/291675

Datum izdavanja:

20.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 251 *