Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Modernizacija i prenamjena terminala za biogoriva

Svetlana Petrović
Svetlana Petrović
Milan Vranešić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.901 Kb

str. 67-75

preuzimanja: 83

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.901 Kb

str. 67-75

preuzimanja: 182

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Europa je definirala niz kriterija održivosti kako bi osigurala da se korištenjem obnovljivih izvora energije, u koja spadaju i biogoriva, postižu zahtijevane uštede i štiti bioraznolikost.
I Hrvatska je započela taj proces, ali ga je potrebno ubrzati i stimulirati kako bi se sveobuhvatno provela transformacija, ne samo energetskog sektora, nego i industrijska, prometna, stambena i cjelovita gospodarska transformacija.
S obzirom da je osnovna djelatnost kompanije DELTA TERMINALI d.o.o upravo skladištenje i logistika tekućih goriva, prepoznali su važnost korištenja biodizela kao alternativnog goriva kojim se vrlo uspješno može zamijeniti konvencionalno dizelsko gorivo. Time slijede strategiju niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske i očekivani porast udjela biogoriva na 27 % u cestovnom prometu te 20 % u pomorskom prometu do 2050. godine, uz praćenje održivosti biogoriva i ušteda stakleničkih plinova.
Biogoriva su jedna od najbolje razvijenih i brzo rastućih alternativa tekućim gorivima na tržištu i stoga se investicijski ciklusi kompanije Delta Terminali baziraju na projektima usmjerenim na proširenje skladišnih kapaciteta koji će pratiti porast potrošnje biogoriva, razvoj naprednih biogoriva i održivih tehnologija.
Sklopivši dugoročne ugovore sa specijaliziranim kompanijama DELTA TERMINALI su zaokružili dobavni i preradbeni proces za proizvodnju biogoriva od sirovine, palminog ulja (POME) do finalnog proizvoda biodizela (FAME) te ih skladište na vlastitim terminalima u Zadru za sve svoje korisnike. Takvim poslovnim pristupom izravno potiču povećanje udjela OIE i niskougljičnu mobilnost.

Ključne riječi

biogorivo; skladištenje; održivost

Hrčak ID:

293650

URI

https://hrcak.srce.hr/293650

Datum izdavanja:

15.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 600 *




Uvod

Zbog značajnog porasta cijene energije i poremećaja na svjetskim tržištima sve više se razmatra mogućnost smanjenja iskorištavanja To ponajprije znači i odustajanje od uporabe fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, koji su u početku skuplji, ali samo prividno, jer će klimatski poremećaji izazvani nekontroliranom potrošnjom fosilnih goriva ubrzo „doći na naplatu“. Kada sagledamo širu sliku zbog posljedica na klimu, okoliš, zdravlje, fosilna energija je daleko skuplja. Zbog promjena javnih politika, povećanih državnih poticaja i rastuće potražnje potrošača, biogoriva su postala napredno rješenje za energiju s niskim udjelom ugljika te privlače pozornost naftnih i plinskih tvrtki, agroindustrije, kemijskih tvrtki i drvoprerađivačke industrije. Industrijska proizvodnja biodizela je poznata dugi niz godina, no problem potpune komercijalizacije predstavlja prodajna cijena koja je viša u odnosu na fosilni dizel. Posljedica visoke cijene biodizela je visoka cijena sirovine, nedostatci i ograničenja postojeće tehnologije proizvodnje koja proizlaze iz energetske zahtjevnosti procesa. Slijedom navedenog, poslovni interesi kompanije DELTA TERMINALI bili su intenzivno usmjereni prema pronalaženju cjenovno prihvatljivih sirovina i sigurnih dobavnih pravaca, poboljšanju postojećih i razvoju novih tehnologija proizvodnje i prerade te u konačnici skladištenju i logistici biogoriva. Tijekom 2022., koja je bez sumnje bila krajnje nepredvidiva i turbulentna, uspjeli su u rekordnom vremenu izvršiti prenamjenu i modernizaciju postojećeg terminala za skladištenje kemijskih proizvoda Kepol u Zadru, koji je niz godina bio izvan funkcije, u moderno skladište za prihvat i manipulaciju biljnih ulja, prvenstveno palminog ulja – POME, u količini od 10.000 m3, a sve u skladu s najnovijim tehničko-tehnološkim rješenjima s visokom učinkovitošću po pitanju utroška energije za odvijanje procesa skladištenja sirovine. Projekt je obuhvaćao projektiranje, ishođenje dozvola, nabavu opreme, izgradnju i puštanje u rad terminala za skladištenje palminog ulja, a uspješno je završen sredinom kolovoza i trenutno je u pokusnom radu. Palmino ulje (POME) je sirovina za proizvodnju metilnih estera masnih kiselina - FAME- što je tehnički naziv za biodizel koji se proizvodi transesterifikacijom biljnih ulja u reakciji s metanolom u prisutnosti specijaliziranih katalizatora, a sastav konačnog produkta, određen je sastavom sirovine iz koje se proizvodi. Rafinacijom se proizvode i nusprodukti kao što su glicerin, kisela ulja i kalijeve soli korisne u poljoprivredi.

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst

References

1. 

Vafakish B., ; Barari M. , authors. 2017. "Biodiesel production by transesterification of tallow fat using heterogeneous catalysis". Kem. Ind. (66):47–52

2. 

Sinčić D. , author. 2014. "Kemijsko – inženjerski aspekti proizvodnje biodizela. I. Biogoriva, svojstva biodizela i osnove proizvodne tehnologije". Kem. Ind. (63):19–31

3. 

Budžaki G., ; Tišma M., ; Sundaram S., ; Hessel V. , authors. 2017. "Is there a future for enzymatic biodiesel industrial production in microreactors? ". Applied Energy. (201):124–134


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.