Izvorni znanstveni članak
IZLOŽENOST HRVATSKOG STANOVNIŠTVA OKRATOKSINU A
Maja Peraica
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Ana-Marija Domijan
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Dubravka Flajs
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
D. Ivić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bogdan Cvjetković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Izloženost hrvatskog stanovništva mikotoksinu okratoksinu A (OTA) ispitivana je u nekoliko navrata mjerenjem njegove koncentracije u uzorcima hrane ili u ljudskoj krvi. Koncentracija mikotoksinu OTA u hrani i učestalost pozitivnih uzoraka različita je u uzorcima saku-pljenim u različitim godinama, što ovisi o meteorološkim uvjetima. U žitaricama, vinu i grahu nađene su značajno različite koncentracije OTA s obzirom na mjesto uzorkovanja. Raspodjela uzoraka koji sadrže veću koncentraciju OTA različita je u različitim prehrambenim namirnicama. Značajno veća koncentracija OTA nađena je u uzorcima žitarica i graha sakupljenih u sjevernim dijelovima Hrvatske, dok je vino iz istog područja sadržavalo manju koncentra-ciju OTA negoli vino iz južnih krajeva. Te se razlike mogu objasniti time što u različitim namirnicama različite gljivice proizvode OTA. U opsežnom istraživanju izloženosti OTA hrvatskog stanovništva, sakupljeni su uzorci krvi u pet hrvatskih gradova (Osijek, Rijeka, Split, Varaždin i Zagreb) četiri puta tijekom godine. Najviša je srednja koncentracija u svim uzorcima nađena u uzorcima saku-pljenim u ljeti, a stanovnici Osijeka najviše su izloženi ovom mikotoksinu. Svi uzorci sakupljeni u Osijeku sadržavali su OTA, a učestalost uzoraka koji su sadržavali veće koncentracije OTA bila je značajno viša negoli u drugim gradovima.
Ključne riječi
fumonisin B1; ljudska krv; kukuruz; mikotoksini; pšenica
Hrčak ID:
26997
URI
Datum izdavanja:
10.3.2008.
Posjeta: 1.604 *