Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ HRANIDBENIH TRETMANA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA MIŠIĆNOG TKIVA PILIĆA
Ivona Đurkin
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Goran Kušec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Zlata Gajčević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Zlata Maltar
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 28 muških Ross 308 hibrida pilića podijeljenih u četiri hranidbena tretmana u trajanju od šest tjedana. U cilju istraživanja utjecaja hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva, pilići su hranjeni smjesom u koju je dodano 3% sojinog ulja (kontrolna skupina), 3% lanenog ulja (skupina P1), 2,9% lanenog ulja + 0,1% PBE1 (skupina P2) te 2,9% lanenog ulja + 0,1% PBE2 (skupina P3). Pilići su žrtvovani u dobi od 42 dana te su 45 minuta post mortem na prsnom mišiću uzete mjere inicijalnog pH (pH45) i električne provodljivosti (EC45). Boja (izražena kao Hunter L*, a* i b*), sposobnost zadržavanja vode, konzistencija, završni pH (pH24) i električna provodljivost (EC24) utvrđeni su 24h nakon klanja. Tekstura mesa (WBSF) utvrđena je na lijevoj polovici prsnog mišića nakon odmrzavanja pri temperaturi od +4°C u trajanju od 24h. Statističkom obradom utvrđene su značajne razlike (p<0,05) između hranidbenih tretmana za sljedeća svojstva kakvoće mesa: konzistencija – između kontrolne skupine i skupina P1 i P3, te P1 i P2; boja (b*) između pokusnih skupina P2 i P3; tekstura - između kontrolne skupine i skupina P2 i P3, kao i između skupina P1 i P2. Rezultati istraživanja pokazali su da dodavanje u smjese lanenog ulja, kao zamjene za sojino ulje te kombinacija lanenog ulja i PBE1 i PBE2 pripravaka utječe na pojavu nježnijih mišićnih vlakana u prsnom mišiću. Meso skupine P2 imalo je najnježnija mišićna vlakna te najveću vrijednost b*, na što je vjerojatno utjecao primijenjen hranidbeni tretman.
Ključne riječi
pilići; hranidbeni tretman; svojstva kakvoće mesa
Hrčak ID:
27004
URI
Datum izdavanja:
12.5.2008.
Posjeta: 1.397 *